Salon Vilppaan valmentaja Mikko Tupamäki on seurannut tarkasti USA:n pelaamista ennen MM-kisoja. Hän uskoo Suomen pysyvän jenkkien kyydissä yllättävän pitkään.

– Uskon, että Suomi pystyy kiusaamaan heitä. Moni maa on pysynyt heidän kyydissään jopa 20-30 minuuttia harjoituspeleissä. USA puolustaa koko kenttää urheilullisesti ja aggressiivisesti. Sen ansiosta heillä saattaa tulla muutama parin minuutin pätkä, minkä he vievät 12-0. Yleensä peli on lopulta siinä, Tupamäki kertoo SuomiKoris-sivustolle.

Tupamäki painottaa ensimmäisen viiden minuutin tärkeyttä Suomelle.

– Jos Suomi pysyy ensimmäiset viisi minuuttia kyydissä, homma voi helpottua. Suomen pitää osua kaukaa ja heittopelin pitää toimia. On kiva nähdä, miten jenkit sopeutuvat Suomen erilaiseen koko kentän nopeaan pelaamiseen, Tupamäki arvioi.

Tupamäki odottaa innolla, kenen joukkue USA tällä kertaa on.

– Heillä ei ole nyt ketään kirkkainta tähteä. Kiva nähdä, kenen joukkueeksi se lopulta muodostuu. Heidän joukkueen koheesio mitataan vasta, kun vastoinkäymisiä tulee. Anthony Davis on puolustuspäässä äärimmäisen tärkeä heille, kun hän suojaa koria. USA:lla on tällä kertaa tavallista parempia heittäjiä, joten heidän 1 vs 1- pelaajien puolustaminen tulee olemaan vaikeaa, Tupamäki kertoo.

Tupamäen mielestä USA-ottelun tulos ei ole Susijengille merkityksellinen.

– Tämä on vähän erillinen ottelu muista. En usko heidän stressaavan lopputulosta, mutta en odota mitään romahdusta. Suomella on hyvä mahdollisuus päästä lohkosta jatkoon ja Uusi-Seelanti-peli tulee olemaan vedenjakaja.

Tupamäki korostaa myös Petteri Koposen roolia Susijengissä.

– Jos Suomi haluaa haastaa tai voittaa isoja maita, on Petterin onnistuttava. Hänen yksi vastaan yksi pelaamisensa on sitä tasoa. Veikkaan, että myös vastustajat ovat huomioineet sen.

Jesse Happonen