Harold ”Fiifi” Aidoo, 20, ei ehtinyt levätä laakereillaan kauaa päätettyään EM-kotikisaurakkansa Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa. Vain kaksi yötä kisojen päättymisen jälkeen helsinkiläisen Visa-Basketin kasvatti Aidoo ilmoittautui Susijengin maajoukkueleiritykseen ja saman viikon lauantaina kirmasi Tampereella uransa ensimmäiseen maaotteluun.

Valmistautumisensa vuoden 2017 EM-kotikisoihin aloittanut Susijengi ajaa tänä kesänä sisään tukun uusia pelaajia – kuten Aidoo, jo viime kesänä ensimmäiset miesten maaottelunsa pelanneet Lauri Markkanen ja Alexander Madsen, Argentiinan valloittaja Juho Nenonen sekä lupauksia herättäneen tulokaskauden USA:n NCAA-liigassa pelannut Shawn Hopkins.

Tulokkaiden sisäänajo tapahtuu harvemmin hetkessä, mutta Aidoon mukaan uusien pelaajien sopeutuminen isojen susien joukkoon on tapahtunut kitkatta.

– Leiritykselle tullessani luulin, että olisin pari askelta muita jätkiä jäljessä, mutta mielestäni olen pysynyt tosi hyvin kyydissä, Aidoo arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Suurin haaste on siinä, että Susijengi pelaa eri settejä hyökkäyspäässä kuin 20-vuotiaiden miesten maajoukkue. Siinä on paljon omaksuttavaa.

Aidoo sai päävalmentaja Henrik Dettmannilta lauantain Belgia-ottelussa runsaat viisi minuuttia peliaikaa. Voitokkaan ottelun päätyttyä Dettmann muisti mainita Aidoon erikseen Susijengin tulokaskaartin unilukkarina, joka sytytti joukkueensa otteluun.

– Ihan hyvinhän se meni. Totta kai jonkin verran jännitti, mutta onneksi oli alla 20-vuotiaiden EM-kisat, ja olin saanut jo kokemusta useampien tuhansien katsojien edessä pelaamisesta. Ei enää pelottanut katsojamäärät kentälle tullessa.

Jos kesä 2016 on jossain määrin luonnehdittavissa Susijengin nuoren kaartin sisäänajokesäksi, näkyy Susijengissä myös terve ikärakenne: yli vuosikymmenen ammattilaisena pelanneet kehäketut pelaavat rinta rinnan ”rookie-osaston” sekä alle kolmekymppisten runkopelaajien kanssa.

Hyvä esimerkki tässä on Tuukka Kotti, joka saavutti lauantaina Jouko Heikkisen kaikkien aikojen pelattujen miesten maaotteluiden listan kärjessä.

– Ihan ekana oli pakko kysyä muilta, että minkä ikäinen Tuukka onkaan? naurahtaa Aidoo, joka oli 4-vuotias Kotin vetäessä miesten maajoukkueen peliasun ensimmäistä kertaa ylleen.

– Ihan upeaa, että jätkä jatkaa vielä tuon ikäisenä ja vetää Euroopan huipputasolla noin hyvin. Olisi siistiä, jos yhtä monta maaottelua saisi urallaan pelata kuin Kotti.

Susijengi kohtaa lauantaina 6.8. Hartwall Arenalla Saksan.