Maailman ehdottomaan kärkeen kuuluva Espanja voitti ylivoimaisesti Suomen naisten maajoukkueen Zamorassa pelatussa EM-karsintaottelussa 86-45 (49-15).

Voiton myötä Espanja on päätti marraskuun maajoukkueikkunan 2-0, kun taas Suomi pelaa toisen ottelunsa helmikuun lopulla Ruotsia vastaan Töölön Kisahallissa. Suomen Tiina Sten pelasi ottelussa sadannen naisten maaottelunsa.

Suomi pysyi hyvin Espanjan kannoilla alussa, mutta kotijoukkueen rutiinimainen suorittaminen poiki lopulta 12-0-runin, jolla Espanja veti eron. Toinen neljännes oli erinomaisen Espanjan näytös, jonka se vei 29-5.

Puoliajan jälkeen Suomi pystyi kuitenkin pitämään peli-ilonsa tappioasemasta huolimatta ja vei kolmannen neljänneksen 16-17. Krista Gross naulasi kaksi kolmosta, Dionne Pounds hyökkäsi erinomaisesti ja Sara Rokkanen ei kunnioittanut pätkääkään Espanjan niminaisia.

Espanja ei antanut kuitenkaan armoa päätösneljänneksellä, vaan tyylitteli huippukolmikko Laia Palaun (8/2/5 syöttöä), Anna Cruzin (11/10) ja Sancho Lyttlen (18/7) johdolla voiton kotiin selvänumeroisesti.

Suomen ehdottomasti pirtein esiintyjä oli 19-vuotias Rokkanen, joka heitti ennakkoluulottomasti 13 pistettä ollen Suomen paras pistenainen kuudennessa maaottelussaan. Gross (8/5) taisteli tuttuun tapaan päätäkin pidempiä vastustajiaan vastaan erinomaisesti.

Suomen muihin tehonaisiin kuului Pounds (8/2), Vilma Kesänen (0/3/5 syöttöä), Minna Sten (5/3) ja sadannen maaottelunsa pelannut Tiina Sten (8/2).

– Jos katsoo vähän enemmän kuin tulosta, niin olen erittäin ylpeä joukkueen ilmeestä ja taisteluasenteesta. Espanja on Yhdysvaltojen jälkeen varmaan paras joukkue koko maailmassa, mutta saimme heidät hetkeksi pois tolaltaan ja emme antaneet periksi, päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Olemme matkalla sinne, minne meidän pitääkin olla. Jopa hieman aikataulua edellä, joten hyvältä näyttää. Vastustaja on yksinkertaisesti todella kova ja niin on seuraavakin.

– Rokkasen esitys oli totta kai hieno, mutta oli paljon muitakin hyviä suorituksia. Kokeneemmat pelaajat pelasivat hetkittäin hyvin ja meillä on nousemassa nuoria ennakkoluulottomia pelaajia, jotka ei kumarra kuvia.

Suomi pelaa seuraavan kerran 20.2.2016, kun Suomen vieraaksi Töölön Kisahalliin saapuu EM-karsinnoissa Ruotsi.