Maajoukkuekoripalloilija Petteri Koposen kesäloma on käytännössä takana. Tämän viikon mies vetää nimeään kantavaa juniorileiriä, ja ensi viikolla käynnistyvät Susijengin maajoukkueharjoituksetkin.

Lisäksi Koposen tiimoilta saatetaan kuulla jotain NBA:nkin suhteen. SuomiKoris-sivusto tapasi Koposen Kisakallion urheiluopiston leirimaisemissa.

Aloitetaan leiriasioista, millaista maanantaina alkaneen leirin toiminta on ollut?

Onhan se rankkaa ja palkitsevaa. Nyt on neljäs vuosi ja lapsia ja vipinää on enemmän kuin aiemmin. Aamulla vedettiin neljän tunnin sessio. Eri juttuja tehdään eri koreilla, ja illat keskitytään pelaamiseen. Kyllä tämä käy työstä, mutta on palkitsevaa, kun joku lapsi tulee sanomaan, mitä on oppinut.

Olet yksi maamme tunnetuimmista urheilijoista. Jännittävätkö lapset sinua?

Kaikki eivät ehkä uskalla tulla leirin alussa juttelemaan, mutta jo leirin avaustilaisuudessa oli hieno ilmapiiri, eikä sen jälkeen ole monen tarvinnut jännittää. Hiljalleen lapset tulevat aina enemmän kyselemään. Kaikkein pienimmät ovat herttaisimpia. Eilen pari tyttöä toi minulle kimpun kukkia.

MM-paikoista kova kisa

Maajoukkuekesän ohjelma on tänä vuonna selkeä: Kaikki toiminta tähtää syksyllä pelattaviin MM-kisoihin. Päävalmentaja Henrik Dettmann on valinnut kesäksi 20 pelaajan ryhmän, josta Espanjan MM-parketeille valitaan 12 pelaajan lopullinen kisajoukkue.

Karsinta tulee siis olemaan raakaa, ja kovia pelimiehiä tulee jäämään rannalle.

Millä mallilla oma treenaamisesi on?

Lomat on lusittu ja vähän aikaa olen treenannut omatoimisesti ”Märskyssä” pääkaupunkiseudun maajoukkuemiesten kanssa. Ensi maanantaina alkaa Pasilassa parin viikon vapaaehtoinen jakso. Olen kuullut, että jo nyt aika paljon porukkaa on tulossa. Pojilla on motivaatiota tänä kesänä, ja hyvä näin.

MM-paikka taitaa olla aika kova motivaattori kesäharjoitteluun?

Näitä pelejä ei ole joka vuosi, enkä tiedä, tuleeko näitä mahdollisuuksia enää ikinä. Kisoissa pitää olla valmiina. Olisi iso juttu, että kaikki olisivat kunnossa, kun kisat alkavat. Kun hoidetaan valmistautuminen hyvin, niin meillä on mahdollisuudet mennä kisoissa jatkoon.

Koripallomaajoukkueessa on aina ollut varsin hyvä henki. Miten tämä kilpailutilanne tulee vaikuttamaan joukkueen kemiaan?

Kaikki ovat olleet jo kauan mukana, ja tulemme hyvin toimeen. Meillä ei ole niin isoja egoja, joihin jokainen on voinut seurajoukkueessa tottua. Me suomalaiset olemme leppoisampaa porukkaa kuin ehkä serbit tai kroaatit. On hyvä tilanne, että on kilpailua. Se patistaa joka jätkää eteenpäin, ja kaikkien on annettava parastaan. Jos jokainen haluaa päästä jengiin, vie se joukkuetta eteenpäin.

Ryhmässä on myös kaksi täysin uutta pelaajaa, eli Antero Lehto ja Erik Murphy. Mitä tiedät näistä kavereista?

Lehdon on nähnyt jo monen vuoden ajan liigassa. Hän pelasi myös juniorimaaotteluita, ja muistan hänet jo sieltä. Lehto pelasi liigassakin Pyrinnön riveissä samaan aikaan kuin minäkin. Murphya olen nähnyt vähemmän. Katsotaan, kun pojat tulevat. Ei tämä varmasti ole kummallekaan helppo paikka tulla, ja se tuo jokaiselle vähän lisäjännitettä ja kilpailua. Erik on iso pelaaja, joka osaa heittää. Heitä ei ole ikinä liikaa.

”NBA-kiinnostusta ollut”

Koposella on vielä yksi kausi jäljellä sopimustaan BC Himkin kanssa. Hänen NBA-oikeutensa omistaa edelleen Dallas Mavericks, joka möi juuri Koposen pelipaikalta Jose Calderonin New York Knicksiin. Espanjan riveissä EM-kultaa ja kaksi olympiahopeaa saalistaneen ja kallispalkkaisen pelintekijän lähtö saattaa avata Koposelle ovet Taalaliigaan.

Asiat voivat edetä nopeastikin, sillä ”Free Agency” –aika, eli ajanjakso, jolloin sopimuksista vapautuvat pelaajat voivat alkaa tehdä sopimuksia, alkoi heinäkuun alussa.

Heppoisessa joukkueessa Koponen ei pelaa tulevalla kaudella missään tapauksessa, siitä pitää huolen Himkin varsin aggressiivinen hankintapolitiikka Euroopan markkinoilla.

Mikä on oma seuratilanteesi nimenomaan NBA:n suhteen?

Keskustelut ovat siellä käynnissä. Minulla on sopimus Euroopassa, mikä vaikeuttaa aikatauluja. Asioiden pitäisi tapahtua nopeasti, jotta Himki päästäisi minut lähtemään. Se selviää lähipäivien aikana. Kiinnostusta on ollut, ja katsotaan realisoituuko asia, ja onko se mahdollista tänä vuonna vai jonain muuna. Tilanteeni on hyvä, koska asiat ovat täällä hyvin, ja jatkan mielelläni Himkissä. Sopimusta on vielä vuosi jäljellä, ja nyt hankimme pari kovaa uutta kaveria.

Millä ajatuksin lähestyt tulevaa nimenomaan Himkin näkökulmasta?

Hommasimme Euroliigan finaalien MVP:n, Tyrese Ricen. Ei otettu halvinta kaveria, vaan poimittiin kerma kakun päältä. Lisäksi Partizanista hankittiin iso ranskalainen Joffrey Lauvergne, jonka huhuttiin menevän kilpailevaan moskovalaisseura TsSKA:han tai NBA:han. Meille tulee kilpailukykyinen joukkue. Usein Euroliigan MVP ei tule askelta alaspäin Eurocup-joukkueeseen. Haluamme menestyä ensi kaudella, ja itsekin olen jo siinä vaiheessa uraa, että haluan jo voittaa jotain. Toivottavasti saamme sellaisen joukkueen jalkeille, että voimme mennä loppuun asti.

Panu Markkanen
Twitter
@PanuMarkkanen