Salon Vilpas esittelee tulevan kauden liigamiehistönsä ensi kertaa kotiyleisölleen viikonloppuna, jolloin Salohallissa pelataan Hanhivaara-turnaus neljän Korisliigaryhmän kesken.

Vilpas kohtaa lauantaina kello 17.30 viime kauden pronssijoukkue BC Nokian ja sunnuntaina kello 15.30 takaisin Korisliigaan paluun tehneen Korihait. Turnauksen neljäs joukkue on vahvasti ”salolaistunut” KTP-Basket, mutta sitä Vilpas ei kohtaa, sillä joukkueet iskevät yhteen vasta Salohallin liiga-avauksessa 5. lokakuuta.

Joonas Iisalon komentoon kesällä siirtynyt Vilpas on pelannut tähän mennessä kolme treenipeliä ja saldona on kaksi voittoa ja yksi tappio. Vahvasti uusiutunut Vilpas kohtasi syyskuun alussa Karkkilassa Kouvolan Kouvot, mutta ei kyennyt haastamaan hallitsevaa mestaria umpisurkealla heittopelillään. Viime viikonlopun viikingit viettivät Tallinnassa ja meno oli jo aivan toisennäköistä.

Europe Cupiin osallistuva TLU Kalev jäi perjantaina täydellisesti Vilppaan jalkoihin. Se murskasi tallinnalaiset 106-64 ja onnistujia löytyi koko rosterin leveydeltä. Puolustus maistui ja heittoprosentit olivat kovaa luokkaa – kakkoset 61,0% ja kolmoset 42,0%. Kovapomppuinen laituri Desmond Williams (25/10) tehtaili tupla-tuplan, nuori Aatu Kivimäki (21/1) upotti kaikki kuusi kolmostaan ja Okko Järvi (20/2) antoi hyvää tukea kaarelta viidellä kolmosella. Korin alla Tiel Daniels (12/6) missasi vain yhden heiton ja Al`lonzo Coleman (15/8) antoi näytteen peliälystään seitsemällä koriinjohtavalla syötöllään.

Oma lukunsa oli vasta torstaina Saloon kotiutunut Juwan Staten. Iisalo ei peluuttanut matkaväsynyttä miestä puhki avauspelissä, mutta silti Staten (5/3) kokosi kentän parhaan plus/miinuslukeman 36.

Lauantain pelissä Vilppaan energiat eivät olleet perjantain tasolla ja nuorekas TTU laittoi salolaiset selvästi ahtaammalle. Vilppaan johto oli kolmannen jakson jälkeen kymmenessä pisteessä, mutta Desmond Williamsin johdolla voittomarginaali kasvoi lopulta 21 pisteeseen 95-74. Jäätävän donkin murjonut Williams (18/10) oli jälleen tehokkain ja Coleman (18/6) jatkoi tasaisia otteitaan. Kaksinumeroisiin pistelukemiin ylsivät myös Järvi (14/3), Daniels (13/7), Staten (10/6) ja Kivimäki (10/1).

Lauantaina pyörähtää käyntiin perinteinen kotiturnaus Salohallissa ja tänä vuonna se kantaa Hanhivaara-turnauksen nimeä. Mukana on neljä liigajoukkuetta, mutta kaikki eivät pelaa toisiaan vastaan. Avauspäivänä kohtaavat kello 15.00 KTP-Basket – Korihait ja kello 17.30 Vilpas isännöi BC Nokiaa. Sunnuntain päiväottelussa BC Nokia kohtaa Kotkan ja kello 15.30 iskevät yhteen länsirannikon Vilpas ja Korihait. Yleisölle tarjotaan siis hyvä kattaus tulevasta liigakaudesta ja samalla nähdä useita tuttuja miehiä Vilppaan pelipaidasta menneiltä vuosilta.

BC Nokia on siirtynyt Ilpo Rantasen valmennukseen ja pirkanmaalaiset ovat ehtineet pelata jo kuusi harjoituspeliä. KK Pärnu kaatui ensiksi Nokialla 97-66 ja Umeå Basket perään kahdesti 86-64 ja 81-61. Viime viikonloppuna ”Näädät” matkustivat Tanskaan ja pelasivat siellä kolme kansainvälistä peliä. Horsens kaatui 1,7 sekuntia ennen loppua Isaiah Wilkersonin vapareilla 88-86 ja Randers Cimbria 91-73. Reissun päätöspelissä se kärsi syksyn ensimmäisen tappionsa, kun Bakken Bears osoittautui paremmaksi 80-86. Joukkueessa on parhaillaan peräti viisi amerikkalaispelaajaa. Takamies Wilkerson on tuttu jo viime kaudelta ja uudet nimet ovat Kentwan Smith, Ray Sanders, Kwame Alexander sekä kokenut Papa Dia. Kotimaisen kärkikaartin johtohahmoina hääräävät edelleen Henri Hirvikoski, Eldar Skamo, Joni Harjula, Niko Mattila sekä Daniel Dolenc.

Vilppaan sunnuntainen vastus Uudenkaupungin Korihait nousi viime kauden päätteeksi takaisin Korisliigaan Jarno Nikulan johdolla. Kesän aikana valmennusryhmään liittyi yksi Suomen koriskenttien pelaajalegendoista, Gerald Lee Sr. Korihait oli Vilppaan tavoin viime viikonlopun Tallinnassa ja otti sieltä kaksi selkeää voittoa. TTU kaatui 83-63 ja TLU Kalev 92-64. Sitä ennen se ehti kaataa Kisakalliossa Joensuun Katajan 77-71 ja Pohitullissa Kauhajoen Karhun 83-77, joten Korihaiden preseason on alkanut mainiosti.

Entinen Vilpas-pelaaja Nikula antoi viime kauden vahvistuksista jatkopahvit Marcus Vanille ja Reginald Brattonille ja hankki rinnalle Dominique Leen sekä Vilppaasta tutun Emmanuel Hollowayn. Nikulan kotimaisesta nousuryhmästä suurin huomio kiinnittyy kolmikkoon Mikael Herbert – Vesa-Pekka LaineMikko Jalonen. Uusia kasvoja Hailaumassa ovat Lapualta hankittu Panu Peltokangas sekä Forssassa ja Loimaalla viime kaudella pelannut Aapeli Alanen.

Turnauksen kolmas vierasjoukkue KTP-Basket on ehkä se odotetuin salolaiskatsojille, sillä vihreäpaidoissa viilettävät Salohallin renkaat hyvin tuntevat William Walker, Monyea Pratt sekä Sherman Gay. Kotkan neljäs amerikanapu on takamies Tre Bennett. Valmennusvastuun on ottanut tulisieluinen Ray Ailus, joka on tuttu mies kotkalaisille muutaman vuoden takaa. Viime kauden ryhmästä jatkavat omien nuorten lisäksi Markus Molenius sekä Mikael Aalto ja uusia nimiä perinteikkäässä KTP-paidassa ovat Villematti Kopio (Bisons), Joni Herrala (BC Nokia) ja USA:sta palannut Manuel Barnes. KTP pelasi myös Virossa viime viikonloppuna, ja saldona yksi voitto ja yksi tappio Tartoa ja Rakverea vastaan. Kauden avauspelissään se kärsi isonumeroisen 94-60 vierastappion Kouvoille.

Hanhivaara-turnaus Salohallissa:
LA 24.9 klo 15.00 Korihait – KTP-Basket, klo 17.30 Vilpas – BC Nokia
SU 25.9 klo 13.00 KTP-Basket – BC Nokia, klo 15.30 Vilpas – Korihait