Suomen nuorisomaajoukkueet aloittivat viisipäiväiset Pohjoismaiden mestaruuskisat Kisakallion Susi Training Centerissä päihittämällä Islannin neljästi. Sudenpennut kohtaa tiistaina PM-kisojen toisena päivänä Viron neljässä peräkkäisessä pelissä Susi Training Centerin ykköskentällä.

Ensimmäisen päivän kynsienjärsijän tarjosi Suomen ja Islannin 18-vuotiaiden poikien maajoukkueiden välinen ottelu. Islanti oli läpi ensimmäisen puoliajan niskan päällä, mutta kolmannella neljänneksellä Suomen moottori lähti jylläämään ja johtoasema siirtyi suomalaisille.

– Kolmas neljännes oli sitä korista, mitä haluamme pelata. Siinä kohtaa olimme aktiivisia, uskalsimme olla rohkeita, painostimme palloa ja hyökkäsimme korille, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski sanoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Jos jostain islantilaiset ovat tunnettuja, niin sitkeydestään. Vaikka Suomen johto venyi jo yli kymmeneen, niin Islanti nipisti eron viimeisillä minuuteilla tasoihin 69-69. Suomen sankariksi nousi Ville Tahvanainen, joka tarjoili ensin namupassin Mikael Jantuselle korin alle, ja hetkeä myöhemmin viimeisteli loppulukemat kylmäpäisellä kolmosellaan 69-74 (33-30).

– Neljännellä neljänneksellä jäädyimme, mutta saimme arvokkaiden korien kautta voiton. Se oli nihkeä voitto, mutta voitto kuitenkin.

Tahvanaisen kokonaissaldo Islantia vastaan oli 10 pistettä, 3 levypalloa ja 3 syöttöä. Aleksi Liukko debytoi maajoukkueessa 4 pisteen, 3 levypallon ja kahden torjunnan arvoisesti. Erik Waxlax (2/3) johti peliä 7 syötöllään ja Jantunen runnoi miehekkään tuplatuplan 15 pistettä ja 11 levypalloa. Kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät myös Andre Gustavson (17/5) ja Miika Heinonen (14/8).

– Kaiken kaikkiaan meillä on tietysti paljon parannettavaa, mutta niin pitääkin olla, Lohikoski kiteytti.

Ottelutilastot

Päivän murskajaisista vastasi Suomen 16-vuotiaat tytöt, jotka alun kangertelun jälkeen löysivät hermonsa ja rynnivät 23-0-juoksulla Islannin tavoittamattomiin. Ottelu oli selvää kauraa jo toisella neljänneksellä ja pelin päätteeksi tulostaululla komeilivat lukemat 35-85 (18-47).

– Hermostunut alku ja aika monta ohiheitettyä lay-upia ensimmäiseen erään. Puolustus oli kuitenkin aggressiivista ja järkevää, joten ei tarvinnut edes siirtyä vaihtoehtoisiin suunnitelmiin. Pystyimme tuplaamaan palloskriinit ja pitämään painetta pallossa, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi.

– Pääsimme pelaamaan aika laajalla rotaatiolla, jossa jokainen pystyi pelaamaan ja uskoi siihen, että pärjää. Tasapainoinen esitys koko joukkueelta.

Vaikka Suomi olikin jo selkeässä johdossa kahden neljänneksen jälkeen, niin puoliajalla peliin löytyi vielä parannusta levypallokamppailun muodossa.

– Ensimmäisellä puoliajalla levypallopeli oli aika lepsua ja olimme tasoissa. Toisen puoliajan sitten veimme 17 levypallolla. Se oli käytännössä ainoa tavoite toiselle puoliajalle.

Suomella oli pelin tuoksinassa yksi suvantovaihe, jossa Ebba Pekonen (14/3/6 riistoa) näytti esimerkkiä puolustuksellaan muulle joukkueelle. Lisäksi Sanni Tuomisto (10/2) pelasi hienot minuutit, kuten myös lähes virheettömästi esiintynyt Noora Markkanen (11/3/4 riistoa).

Ottelutilastot

Suomen 16-vuotiaat pojat olivat tiukilla Islantia vastaan. Suomi piti ohjaksia hallussaan, mutta islantilaiset huohottivat läpi ottelun niskassa, kunnes kolmannen neljänneksen lopussa Erik Sajantila ja Perttu Blomgren johdattivat Suomen 13 pisteen karkumatkalle 54-67. Islantilaiset säikäyttivät vielä kahden viimeisen minuutin aikana Suomen, mutta suomalaiset korjasivat lopulta 75-83 (32-38) -voiton.

– Turnauksen ensimmäinen peli pelattu ja saimme positiivisen tuloksen, mikä on aina hyvä asia. Pelissä näkyi hetkittäin hyviä aihioita, kuten aktiivista ja aloitteellista puolustusta, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen aloitti.

– Kivijalka-asioissa levypallopelaaminen ei ollut riittävän hyvää, Koskelainen sanoi viitaten Islannin 16 hyökkäyslevypalloon.

Suomen ykkösnimi oli energiaa vitospaikalle tuonut Alexander Aglassinger (11/2). Korkeimman pistemäärän heitti monipuolinen Sajantila (16/6/3 syöttöä/3 riistoa), jota säestivät Eero Hannikainen (10/4), Blomgren (9/3) ja neljä kolmosta säkittänyt Jasper Koskinen (14/1).

Ottelutilastot

Suomen 18-vuotiaat tytöt nousivat johtoon alkuminuuttien aikana, mutta suomalaiset eivät kyenneet missään vaiheessa repimään Islantia pois selästään. Suomi piti valtaosan pelistä kaksinumeroista johtoa, vaikka Islanti hätyytteli ajoittain alle kymmenessä pisteessä. Voitto kirjattiin kuitenkin Suomelle loppunumeroin 60-79 (30-42).

– Vielä oli liikaa tasonheittelyä. Hyvinä hetkinä peli oli oikein mukiinmenevää, mutta huonoina hetkinä ei niinkään. Kesän edetessä suoritusta pitää saada tasaisemmaksi, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja kiteytti.

Valmennusjohdon kehut ottelusta ansaitsi Kia Vaalavirta, joka toi parketille aggressiivisuutta penkiltä 13 pisteen arvoisesti. Suomen paras pistenainen oli Lotta-Maj Lahtinen (18/9/6 riistoa) ja maukkaimman syöttösaaliin kalasti Sara Bejedi (17/5/8 syöttöä/3 riistoa).

Ottelutilastot