Suomen Koripalloliitto on jättänyt kansainväliselle koripalloliitolle (FIBA Europe) hakemuksen vuoden 2015 EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. FIBA Europe julkaisi perjantaina saaneensa ennätysmäärän EM-hakemuksia, kun Suomen ohella järjestelyoikeuksia hakevat Israel, Kroatia, Latvia, Puola, Ranska, Saksa ja Turkki.

Hakijamailla oli torstai-iltaan aikaa jättää hakemuksensa. Hakijat ovat voineet hakea alkulohkoa, alkulohkon ja finaalien kombinaatiota, pelkkiä pudotuspelejä tai koko turnauksen järjestelyoikeutta. FIBA Europe julkaisee hakemusten yksityiskohdat 27. elokuuta jälkeen, jolloin EM-karsinnat päättyvät.

– Suomen maajoukkueella ja koko Suomi-koriksella on ollut mahtava noste päällä jo jonkin aikaa. Koko korisperhe Susijengin ja fanien johdolla ansaitsisivat kotikisat, kommentoi Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting Koripalloliiton tiedotteessa.

– Päätös lähteä hakemaan oli meille helppo ja se syntyi liittohallituksessa yksimielisesti. Mielestäni hakeminen tällaisessa tilanteessa on normaali toimintaansa kehittävän lajin toimenpide.

Vuoden joukkueena Suomessa palkittu Susijengi valmistautuu parhaillaan elo-syyskuussa pelattaviin MM-kisoihin ja kohtaa maanantaina 75-vuotisjuhlaottelussaan Helsingin Jäähallissa Liettuan. Otteluun on myyty yli 6000 pääsylippua ennakkoon.

– On hienoa, että ihmiset eri tahoilla ovat pystyneet ja jaksaneet kiihkeiden MM-valmistelujen ja tulevien kotipelien ohella näin vaativaan prosessiin, kiitteli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

– Olisi upea saada maailman yhden harrastetuimman lajin arvokisat Suomeen pitkän tauon jälkeen.

Suomi on järjestänyt EM-kisat historian saatossa kerran; vuonna 1967. Kyseisiä kisoja on kansainvälisen koripalloliiton historiikeissa kuvailtu järjestelyiltään ”ensimmäisiksi moderneiksi EM-kisoiksi”.

EM-kisojen 2015 hakuprosessi jatkuu FIBA Europen tarkastuskäynneillä ehdotetuilla pelipaikoilla tulevien viikkojen aikana. Lisäksi hakijamaille myönnettiin 15. elokuuta saakka aikaa toimittaa joitain tärkeitä dokumentteja, joihin kuuluu mm. valtion antamat vakuudet.

FIBA Europe odottaa tekevänsä päätöksiä EM-isännästä tai –isännistä ylimääräisessä hallituksen kokouksessa syyskuussa 2015. EM-kisat pelataan 5.-20. syyskuuta 2015. Turnaus siirrettiin kesäkuun puolivälissä pois Ukrainasta maan levottomuuksien vuoksi.