KTP-Basket laskeutui tiistaina Makedoniaan, jossa joukkue kohtaa tänään keskiviikkona FIBA Europe Cupin toisessa ottelussa KK Kumanovin. Lähtökohdat vahvan balkanilaisjoukkueen kohtaamiseen eivät ole helpot.

KTP:n päävalmentajalla Anton Mirolybovilla on riittänyt pohdittavaa joukkueen pelin kuntoon saamisessa, ja viime päivät ovat tuoneet lisää harmaita hiuksia. Se, että koko matkustamista edeltävä yö meni vastustajaa skoutatessa myöhästyneiden videoiden takia ei ole valmentajan mukaan oikea ongelma, mutta ensimmäisen europelin parhaan pistemiehen sairausloma todellakin on. 19 pistettä viime viikon Radom –ottelussa takoneella Markus Moleniuksella on keuhkokuume, joka pitää miehen sivussa viikkoja.

– Näillä mennään, Mirolybov sanoo seuran sivuilla.

KTP:tä odottaa Makedoniassa erilainen vastustaja, kun mihin joukkue on Korisliigassa tai europeleissä tottunut. Ensimmäisessä ottelussa suursuosikki Turk Telekomin mukana 28 minuuttia roikkunut KK Kumanovo nimittäin luottaa amerikkalaisten sijaan balkanilaiseen osaamiseen. Joukkueen listalta löytyy ainoastaan kaksi yhdysvaltalaista, joista vain Anthony Lee-Ingram on pelannut kolmessa Makedonian liigan ottelussa (8,3/3,7). Rookie Will Regan ei sen sijaan ole päässyt vielä näyttämään osaamistaan, eikä hänellä ole toistaiseksi edes kansainvälisten pelien lisenssiä.

– Kumanovo on tyypillinen balkanilainen joukkue, joka ei nojaa jenkkeihin. Organisoidusti pelaavassa joukkueessa on isoja sisäpelaajia ja hyviä heittäjiä kaarella. Kyseessä ei ole maailman nopein joukkue, joten meidän pitää pystyä pitämään intensiteettiä, Mirolybov kertoo.

Ainakin kotimaan sarjassa joukkueen tähti on ollut peräti 213-senttinen Uros Lukovic. Serbialainen on takonut Makedonian liigan neljässä ottelussa hurjat tilastot: 25,3/14,5/3,3b kakkostarkkuudella 72 prosenttia. Ei ole ihme, että sarjan pistetilaston ykkönen on valittu jo kahdesti Eurobasketin viikon pelaajaksi.

– Kyseessä on klassinen sentteri, joka ei juuri kauempaa heitä. Hemmetin kova levypallopelaaja, joka pääsee niistä skoraamaan, Mirolybov tietää.

Sentterin isä, Jugoslavian ex-maajoukkuepelaaja Ljubisav Lukovic aikoi tehdä pojastaan vielä itseään kovemman pelurin ja lähetti 17-vuotiaan Uroksen yhdysvaltoihin high schooliin. Koti-ikävä ajoi kuitenkin pojan nopeasti takaisin kotimaahansa ja Uros on sittemmin yrittänyt tehdä läpimurtoaan Serbiassa, Makedoniassa, Viron Tarto Rockissa ja Espanjan Zaragosassakin, mutta vasta nyt 26-vuotiaana serbialainen näyttää löytäneen aivan uuden tason. Isä Ljubislav toimii Kumanovon päävalmentajana.

FIBA Europe Cupin ottelu KK Kumanovo – KTP-Basket tänään keskiviikkona Suomen aikaa klo 21:30.