Kataja kohtaa keskiviikkona FIBA Europe Cupissa ranskalaisen ASVEL Basketin. Seuran presidenttinä toimii Tony Parker ja joukkue vilisee huippunimiä.

ASVEL on joutunut tulemaan jo jonkin aikaa toimeen ilman loukkaantunutta 21-vuotiasta sisäpelaajaansa Alexandre Chassangia, joka aiheutti Katajalle runsaasti harmia joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa (8 pistettä, 5 levypalloa ja 4 syöttöä, peliaika 25 minuuttia). Kun kakkospaikan takamiehen D.J. Newbillin (ensimmäisessä kohtaamisessa 7 pistettä, 2 riistoa, 1 torjunta, peliaika 21 minuuttia) sopimus purettiin kuun alussa, on ranskalaisten alun perin huikean laaja materiaali näyttänyt tammikuun otteluissa jo likipitäen inhimilliseltä. Itse asiassa päävalmentaja J.D. Jackson käytti vain kahdeksaa pelaajaa lauantaisessa liigaottelussa Gravelines-Dunkerqueta vastaan.

Oli miten oli, ASVEL-nimilista on edelleen todella kova. Joukkoja johtaa 15 vuotta kansainvälisiä kenttiä kolunnut 35-vuotias australialaissentteri David Andersen (FIBA Europe Cupissa joukkueen paras piste- ja levypallomies: 15,9/6,6), jonka CV lienee kovin näillä leveysasteilla hetkeen ihasteltu: 3 Euroliiga-mestaruutta, 1 Espanjan mestaruus, 4 Venäjän mestaruutta, 3 Italian mestaruutta, 5 Oseanian mestaruutta, 2 NBA-kautta, 3 Olympiakisat, 2 MM-kisat.

Pienenä laiturina jyrää Ranskan paidassa EM-kultaa, -hopeaa ja MM- sekä EM-pronssia juhlinut voimapesä Charles Kahudi (10,1/4,6) ja sisällä/nelospaikalla nähdään joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen loukkaantuneena sivusta katsellut, NBA:ta kohti kurottava Livio Jean-Charles (8,0/5,7).

– Viimeksi meillä oli ongelmia erityisesti Kahudin kanssa, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala kertaa Katajan sivuilla.

– Kaukoheittonsa pääsivät hieman yllättämään, mutta nyt olemme viisaampia tämän asian suhteen. Kyseessä on kaveri, jonka urheilullisuus on aivan huikeaa luokkaa. Esiintymiset Ranskan NBA-pelaajapainotteisessa maajoukkueessa viimeisen viiden vuoden aikana ovat osoitus tasostaan.

– Livion ja Chassangin suhteen voimme tarvittaessa tehdä tiettyjä valintoja, sillä Livio, joka ei pelannut meitä vastaan Ranskassa, ei ole yhtä hyvä kaukoheittäjä kuin Chassang. Hän omaa toisaalta todella kovan potentiaalin, kyseessähän on NBA:n ensimmäisen kierroksen varaus San Antonio Spursiin ja otteitaan seurataan koko ajan myös ”rapakon takana”.

– Andersen on sitten tietysti ihan oma lukunsa. Hurja kaveri. Kohdallaan voidaan puhua eurolegendasta, joka on edelleen yksi joukkueensa avainpelaajista, Toijala suitsuttaa tulevaa vastustajaa.