20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pyörähtivät käyntiin lauantaina Helsingin Jäähallilla ja Pasilan Urheiluhallilla. Päivä päättyi hurmiovoittoihin molemmilla kentillä: Espanjan Marc Garcia säkitti Jäähallissa Ranskan nurin viimeisen sekunnin haamuheitollaan, ja Slovenian Urban Durnik kumosi Ukrainan Pasilassa niin ikään viimeisellä sekunnilla.

A-lohko
A-lohkon avauspelissä Turkki otti selvän voiton Liettuasta lukemin 90-68 (44-33). Turkki esitti hurjaa heittopeliä lähietäisyyksiltä (2p 62,1%) ja repi eroa tasaisesti jokaisella neljänneksellä. Tasaisen turkkilaisryhmän tehomies oli Egemen Güven (13/6).

Lohkon toisessa matsissa Saksa pyyhki Unkarilla parkettia peräti lukemin 92-44 (14-45). Saksa ratkaisi pelin heti avausneljänneksellä juoksemalla nopeaa ja upottamalla kaukoheittoa 25-6-johtoasemaan asti. Kentän kuningas oli Jan Niklas Wimberg (20/4).

B-lohko
Kisaisäntä Suomen ja Israelin välinen kamppailu veti Helsingin Jäähalliin 4,554 katsojaa. Ottelu käynnistyi Suomen osalta hienoisessa alkujännityksessä, mutta kisaisäntä nousi kymmenen pisteen takaa parhaimmillaan seitsemän pisteen johtoon. Lähes 35 minuuttia urakoineen Tamir Blattin (22/5/7 syöttöä/3 riistoa) johtama Israel piti kuitenkin hermonsa loppuhetkillä.

Iltaottelussa Espanja ja Ranska väänsivät puolustusvoittoisen painiottelun, joka alkoi kääntyä Ranskan eduksi kolmannella jaksolla. Espanja kaivoi kuitenkin kahdessa ja puolessa minuutissa tiensä kahdeksan pisteen kuopasta heiton päähän. Illan sankarina juhlittiin supertähden saappaita jalkoihinsa asettelevaa Marc Garciaa (14/2), jonka viimeisen sekunnin heitto lävisti korisukan ja johdatti Espanjan 60-59 (24-27) -voittoon.

C-lohko
Latvia kiusasi Serbiaa Pasilassa, kun Rihards Lomazs (29/1/4 syöttöä/4 riistoa) löysi heittojyvänsä toisella puoliajalla.

Serbia kolisteli vapaaheittonsa rautaan viime hetkillä ja antoi Latvialle vielä mahdollisuuden voittoheittoon, mutta serbipuolustus piti pintansa viime sekunneilla ja Serbia kuittasi ottelusta 70-68 (36-29) -voiton. Stefan Lazarevic (18/6/3 syöttöä) oli Serbian väkevin.

Pasilan iltaottelussa Ukrainaa piti Sloveniaa rannelukossa ensimmäisellä neljänneksellä. Slovenia kaivautui kuitenkin tilanne kerrallaan takaisin taistoon ja sai taistelustaan palkinnon, kun Urban Durnik (15/7) nosti kakkosen koriin viime sekunnilla. Durnikin lisäksi Slovenialta kunnostautui Gaber Ozegovic (16/2).

D-lohko
Tshekki järjesti Helsingin Jäähallissa kisojen ensimmäisen yllätyksen pakottamalla Italian polvilleen pistein 71-82 (30-33). Tshekki säkitti liukuhihnalta kaukoheittoja kolmannen ja neljännen jakson taitteessa ja juoksi karkuun Matej Svobodan (28/5) käsittämättömällä heittopelillä (kakkoset 5/5, kolmoset 5/7).

Ruotsi ja Belgia pelasivat tasaisehkon ja vähäkorisen ottelun, jonka Ruotsi kuittasi loppulukemin 60-53 (31-30). Kummallakin joukkueella oli hetkensä, mutta John Brändmarkin kakkonen kaksi minuuttia ennen loppua ja Andreas von Uthmannin kolmonen juuri ennen päätösminuutin alkua kuittasivat pelin Ruotsille. Kimmoisa Sheriff Drammeh (21/4/5 syöttöä) oli Ruotsin kaikki kaikessa.