Suomen miesten koripallomaajoukkue aloittaa EM-urakkansa torstaina, kun se kohtaa avausottelussa Ranskan. Susijengin suurimpana huolenaiheena harjoituspeleissä on ollut puolustuspelaaminen, mutta Tuukka Kotti uskoo puolustuspelin parantuvan itse kisoissa.

Kotin mukaan puolustuksen suurimmat ongelmat ovat tänä kesänä olleet henkisellä puolella.

– Siinä on monta asiaa, mutta eniten se on varmasti sitä, että kaikki pistävät itsensä likoon ja se tarttuu siihen vieressä olevaan. Meillä on ehkä ollut liikaa vielä sitä, että mietitään mitä tässä pitäisi nyt tehdä sen sijaan, että lähdettäisiin taistelemaan. Varmasti, kun on tunnelmaa hallissa ja jätkät alkavat tsemppaamaan, niin kaikki tulee automaattisesti ja sellainen miettiminen katoaa siitä. Se tsemppaaminen tarttuu nopeasti niin kuin aiemmissa kisoissa, Kotti pohtii SuomiKoris-sivustolle.

– Totta kai minun ja muiden meidän muiden johtavien puolustuspelaajien pitää saada se homma alulle. Eivät meidän taktiset asiamme niin monimutkaisia ole, vaan enemmän on siitä kiinni, että niitä alettaisiin toteuttaa täysillä sitä hommaa. Puolustus on vähän sellainen, että jos teet sitä 90 prosentilla, niin taululla näkyy aika rumia lukemia, Kotti jatkaa.

Suomen yksi täsmäase puolustuspelaamiseen on Lauri Markkanen. Kaikki tietävät Markkasen taidot hyökkäyspäässä, mutta hän tuo myös uudenlaisen ulottuvuuden oman korin läheisyyteen.

– Kaveri on niin liikkuva ja ulottuva tuon mittaiseksi pelaajaksi, joten hän peittää hirveästi ja tuo kokoa antaen meille järkyttävän paljon apua puolustuksen levypallopelaamiseen. Lauri pystyy puolustamaan myös vähän ulkopaikkoja ja pystyy tarvittaessa vaihtamaan palloskreenejä. Se on myös hyvä asia, Kotti kehuu 213-senttistä superlupausta.

Ranska-ottelu on loppuunmyyty ja Susijengi on saamassa taakseen valtavan kannustuksen. Pelaajat ja fanit ovat odottaneet kisojen alkua pitkään ja vihdoin torstaina kello 20.00 pallo lentää ilmaan. Kotin mukaan ei ole poissuljettua, että lataus menisi ottelun alussa yli, mutta uskoo jännityksen karisevan ottelun edetessä.

– Kai se on aina mahdollista. Voihan ensimmäisen matsin alussa olla pientä hermostuneisuutta ja ehkä se on ihan hyvä, että sellaista jännitystä on, ja se on ihan tervettäkin. Se vain kertoo siitä kuinka merkittävä ja iso tapahtuma tämä on meille. Uskon, että se karisee samalla tavalla kuin aiemmissakin kisoissa. Ranskassakin oli mieletön meininki ja alussa oli vähän vaikeaa, mutta sitten homma lähti luistamaan ihan kivasti.

Salttu Forsström