Uudenkaupungin Korihaiden viime kausi päättyi voittoon, joskaan ei välttämättä siinä ottelusarjassa missä päävalmentaja Jarno Nikula olisi toivonut ennen kauden alkua. Karsintasarja Lahti Basketballia vastaan oli kuitenkin suvereeni Korihaiden näytös, eikä Uudenkaupungin koripalloylpeyden oikeasta sarjatasosta jäänyt kenellekään epäselvyyttä.

Korihaiden kokoonpano on viime kaudesta kokenut varsin merkittäviä muutoksia, mutta harjoitusotteluiden perusteella Pohitullissa voidaan varautua vauhdikkaaseen ja viihdyttävään koripallosesonkiin. Korihait-ikoni Mikko Jalonen ripusti pelitossut naulaan ja Aapeli Alanen sekä Panu Peltokangas vaihtoivat niin ikään osoitetta kesällä, mutta Justus Kilpinen (193/24) ja Teemu Sulonen saapuivat paikkaamaan kotimaiseen runkoon syntyneitä aukkoja.

Pyrintö-kasvatti Kilpinen siirtyi Tampereelta hakemaan lisää vastuuta liigatasolla. Viime kaudella 24 ottelua Korisliigaa pelannut Kilpinen vieraili myös Pyrinnön Divari-A:n joukkueessa, jossa mies takoi todella vakuuttavat 17,1 pisteen, 6,5 levypallon ja 3,4 syötön keskiarvot.

LePy-kasvatti Sulonen pelasi viimeksi Korisliigaa kaudella 2015/16 Seagullsin paidassa. Tämän jälkeen mies lähti hakemaan uralleen nostetta FoKoPon paidasta, eikä mies jättänyt yhtään vieraskannattajaa kylmäksi Divari-A:n visiitillään. 17,9 pisteen ja 3,9 syötön keskiarvot ovat komeita lukuja jo itsessään, mutta ennen kaikkea Sulonen herätti ”ei nyt taas” –merkkisiä tuntemuksia vastustajan kannattajissa jokaisella kolmen pisteen kaaren takaa irronneella heitollaan, kylväen tuhoa bonuskaaren takaa 40,6% tarkkuudella.

Jalosen ruutuun Korihait ei kotimaista pelaajaa lopulta edes yrittänyt löytää, vaan tyhjäksi jäänyt ruutu täytetään usealla eri palasella.

– Jalosen saappaat ovat tietysti todella isot, eikä meillä suoraan Mikon pelipaikalle ole jatkajaa ja niiden saappaiden täyttäjää. Enemmän näen sen niin, että meillä on useampi mies, joka paikkaa omalla tekemisellään ja vähän eri tavalla osan siitä Mikon jättämästä aukosta, päävalmentaja Nikula runoilee Koripalloliiton tiedotteessa.

– Pelillisistä asioista en puhu sen enempää, mutta meidän nuoret pelaajat, jotka eivät välttämättä ole ennen päässeet liigatasolla nauttimaan isommasta vastuusta, pääsevät varmasti näyttämään osaamistaan tulevalla kaudella.

Viime kauden päättymisen jälkeen Nikula on keskittynyt rakentamaan Korihaiden joukkuetta, mutta sen lisäksi mies valittiin Koripalloliiton Huippukoripallovamentaja (HKVT) –tutkintoa suorittamaan. Kurssin antia Nikula kuvailee lyhyesti, mutta ytimekkäästi.

– HKVT-tutkinto on jo nyt antanut paljon. Ennen kaikkea se tarjoaa valmennusvuosissa nuorelle valmentajalle monia uusia näkökulmia valmentamiseen.

Korihait lähtee kauteen neljällä ulkomaalaispelaajalla, kun Chaz Williams (175/26) tuo pallollista taitoa joukkueen takakentälle ja Sean O’Brien (198/22) vahvistaa haiparven laituriosasto. Etukentällä Pohitullin asiantunteva kotiyleisö saa nauttia Deng Dengin (203/25) sekä super-urheilullisen ex-Vilpas Juan Pattillon (203/28) otteista.

Kotimaisen rungon täydentävät vikkeläjalkainen Vesa-Pekka Laine (183/23), vahvan viime kauden pelannut Mikael Herbert (205/24) sekä aina energinen Eero Lehtonen (197/19).

– Tietysti meidän pelaamisessa on vielä hiomista, mutta jokaisessa harjoituksessa mennään eteenpäin. Treeneissä on hyvä tekemisen meininki. Isoin haaste meillä tulee olemaan Jalosen poisjäännin paikkaaminen. Puolustuspelaamisen muuttaminen aggressiivisempaan suuntaan on myös yksi tavoitteistamme.