FIBA Europe Cupin jatkolohkot ovat keskiviikkona pelattavien ottelujen jälkeen puolivälissä. Vaikka Kataja Basket on kahden kierroksen jälkeen vielä voitoitta, on kaikki edelleen täysin mahdollista jatkopaikan suhteen. Turkkilainen Istanbul BBSK tarjoaa tuttua kolmen k:n koripalloa: kokoa, kovuutta ja kokemusta.

Joensuulaisten lohkossa on tällä hetkellä yksi tappioton joukkue, ranskalainen ESSM Le Portel. Istanbul BBSK sekä venäläinen Nizhni Novgorod ovat voittaneet ja hävinneet kerran. Kataja kohtaa nämä sarjataulukossa välittömästi edellään olevat joukkueet seuraavan reilun viikon sisään peräkkäin kotikentällään.

Istanbul BBSK selvitti tiensä FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheeseen kahden karsintakierroksen jälkeen. Ensin se pudotti saksalaisen s.Oliver Würzburgin niukalla kahden koripisteen erolla 140-138 ja ratkaisevalla toisella kierroksella ukrainalaisen Khimikin hieman selvemmin 165-158.

Alkulohkon kuudesta ottelusta turkkilaisjoukkue voitti viisi. Lohkon ykköspaikka lipui romanialaiselle U-BT Cluj Napocalle keskinäisten ottelujen koripistevertailun perusteella.

Jatkolohkon ensimmäisessä ottelussa tuli vieraskentällä oikein kunnolla selkään ESSM Le Portelilta, lukemat olivat 86-49. Vajaa viikko sitten tilille kirjautui vapauttava avausvoitto Nizhni Novgorodin kaaduttua kotona 82-79.

Päävalmentaja Greg Gibson katsoo tulosten taakse.

– Olin aluksi todella ihmeissäni lukemista Ranskassa (86-49). Katsottuani ottelun kävi ilmi että turkkilaisten kaukoheitto ei osunut ja tämä ratkaisi voiton.

– Kyseessä on kuitenkin todella kokenut, kova joukkue, hän varoittaa Katajan sivuilla.

Kataja kamppaili jatkolohkoavauksessa Novgorodia vastaan vieraskentällä mallikkaasti ja 75-84 -tappio maistui jopa katkeralle, sillä ainekset maukkaaseen voittoonkin olivat olemassa. ESSM Le Portel vaikutti alkuun – ja varsinkin pyörremyrskymäisen avausottelunsa perusteella – venäläisiä vielä astetta kovemmalta joukkueelta, mutta niin vain kotikentällä tapeltiin viime keskiviikkona voitosta aivan loppuhetkille saakka.

Tilastovertailussa esiin nousee kaksi asiaa. Istanbul BBSK on osunut jatkolohkon kahdessa ottelussa kolmen pisteen kaaren takaa vain yhdeksän kertaa 42 yrityksestä (21 %). Katajan vastaava tarkkuus on 35 % (17/48). Turkkilaisten pallon liike on palkittu 19,5 syöttömerkinnällä per ottelu, Kataja on jäänyt 14,5:een.

Vieraiden tehoista on meneillään olevissa europeleissä vastannut pääosin erittäin laadukas ulkomaalaiskuusikko. 177-senttinen amerikkalaistakamies Michael Thompson (16,8 pistettä, 5,9 syöttöä) pelasi viime vuonna Beskitas-paidassa Turkin liigan finaalissa ja aiempaa kokemusta hänellä on myös Ranskan ja Saksan pääsarjoista. Kroaatti Ivan Buva (14,8 pistettä, 6,8 levypalloa) jyrää 208 sentin korkeudella ja tulee 113-kiloisena tulee olemaan erityisen paha pideltävä. Sentteri edusti maataan viime syksynä EM-kisoissa ja on aiemmin pelannut Myös Espanjan ja Italian pääsarjoissa. Myös serbilaituri Stefan Bircevic (10,9 pistettä, 4,2 levypalloa) on kelvannut Espanjan pääsarjaan useaksi kaudeksi eikä ihme, sillä hän on edustanut kivikovaa Serbian maajoukkuetta mm. MM-kisoissa 2014, Olympialaisissa 2016 ja EM-kisoissa 2017.

Amerikkalaissentteri Eric Buckner (9,0 pistettä, 5,2 levypalloa) pelaa joukkueessa toista kauttaan. Hänellä on kokemusta myös Kiinan ja Kreikan isoista liigoista. Viides tehomies on slovenialainen Jaka Klobucar, jonka maajoukkueura pitää sisällään mm. EM-kisat 2007 ja niiden jälkeiset kahdet MM-kisat. Viime syksynä häntä ei EM-kultajoukkueessa nähty, mutta takamiehen tasoa alleviivaa vuosi sitten tehty valinta Turkin pääsarjan tähdistöotteluun. Kun joukkueessa on em. lisäksi hurja amerikkalainen kaukoheittäjä Ryan Toolson (13,3 pistettä, 3 pisteen heitot 44 %), jolla on kokemusta myös mm. Italian, Espanjan ja Venäjän pääsarjoista, on jopa pienoinen ihme, ettei joukkue ole esiintynyt tätäkin vakuuttavammin.

– Buva on yksi avainpelaajista. Hän pelaa vain parikymmentä minuuttia per ottelu, joten kenties mietimme vielä keinoja väsyttää häntä. Toolson on tuttu VTB-liigasta. Todella kova heittäjä, yksi kovimmista Euroopassa, Gibson tietää.

Turkkilaisjätti Ilkan Karaman (208 cm, 115 kg) jätti joukkueen joulukuussa, joten se tuonee pientä helpotusta Katajan korinaluskaustolle.

– Istanbulin penkki ei Karamanin lähdön jälkeen ole hirvittävän leveä, joten meidän tulee koettaa pitää vauhtia.

Siinä missä Kataja on pelannut yhteensä yhdeksän ottelua sitten jatkolohkon käynnistymisen, ovat turkkilaiset olleet parketilla kuudesti. Päävalmentaja Gibson onkin jaellut sopivissa väleissä avainmiehilleen lepovuoroja ja viimeksi sellaisesta pääsi nauttimaan Wesley Saunders. Edellisessä euro-ottelussa (ESSM Le Portel) seurahistoriaa 14 levypallollaan kirjauttanut takamies-laituri seurasi sunnuntaina sivusta, kun muu joukkue upotti Korisliigassa Uudenkaupungin Korihait.

Emil Djeen sai Korihait-ottelussa iskun päähänsä eikä ole pelikunnossa keskiviikkona. Hänen ja pitkäaikaispotilas Vesa Mäkäläisen lisäksi Mikael Kauhanen on ollut jonkin aikaa poissa kokoonpanosta flunssan vuoksi.

Jarekious Bradley pelasi viikko sitten ensimmäisen kansainvälisen ottelunsa sitten viime kauden Kataja-edustusten ja oli heti erinomainen. Le Portelia vastaan syntynyt tilastorivi 15 pistettä, 7 levypalloa, 1 syöttö ja 2 riistoa on juuri sitä mitä joukkue kaipaa.

Sarjan henkilökohtaisissa tilastoissa Tommi Huolila on korkeimmalla keikkuva Kataja-peluri. Hän jakaa torjunnoissa sijaa neljä 1,5 ”pyyhkäisyllään” per ottelu.

– Mäkäläistä ja Djeeniä lukuun ottamatta miehistö on valmiina keskiviikkoon, Gibson kertoo.

– Kaikki on vielä omissa käsissämme. Olen luottavainen. Haaste on kova, mutta tämä matsi pitää hoitaa.

Katajan kattava ennakko luettavissa kokonaisuudessaan seuran sivuilta.