FIBA Europe Cup -jatkolohko yli puolivälin ja Katajan viimeisessä kotiottelussa vastassa venäläinen Nizhni Novgorod

Kataja Basket on kovan paikan edessä FIBA Europe Cup -jatkolohkossaan. Edetäkseen kahden parhaan joukkoon sen tulee sekä löytää voittojen tielle että saada muilta apuja sopivasti. Pistetili näyttää edelleen nollaa, mutta jatkopaikka ei kolmen pelatun kierroksen jälkeen ole täysin utopiaa ovathan joensuulaiset taistelleet jokaisessa pelaamassaan ottelussa aidosti voitosta aivan loppuun saakka. Keskiviikkona ohjelmassa on jatkolohkon viimeinen kotiottelu, jossa vastaan asettuu venäläinen Nizhni Novgorod.

Nizhni Novgorod karsi syksyllä Katajan tapaan Mestarien Liigaan, mutta putosi belgialaiselle Antwerpille. FIBA Europe Cupin alkusarjassa se hävisi vain yhden ottelun, vieraskentällä unkarilaiselle Szolnoki Olaj´lle, mikä riitti lohkonsa ykköspaikkaan.

Jatkolohkon ensimmäisellä kierroksella Kataja taipui Nizhni Novgorodille matkaottelussa 84-75. Tulos jäi todella harmittamaan, sillä joensuulaisilla oli kaikki mahdollisuudet arvokkaaseen vierasvoittoon.

– Olimme matkassa ilman JB:tä (Jarekious Bradley), Jesseä (Niemi), Attea (Perttu) ja Mikaelia (Kauhanen) ja meiltä loppui yksinkertaisesti virta. Nyt tilanne on parempi, päävalmentaja Greg Gibson kertoo Katajan sivuilla.

Toisella kierroksella venäläiset hävisivät Turkin Istanbulissa 79-82 ja viikko sitten pelatulla kolmannella kierroksella Ranskan Le Portelissa 72-79.

Katajan kotitappiolukemat Le Portelille olivat 77-82 ja viime keskiviikkona Istanbul BBSK:lle 82-87.

Lähtökohdat keskiviikkoiseen otteluun ovat entuudestaan tutut. Kataja koettaa palautua rasituksesta, jota tammikuussa jo pelatut kahdeksan koitosta ovat luihin ja ytimiin tuottaneet, vastustajan tahti on jälleen ollut määrällisesti kevyempi.

Nizhni Novgorod on pelannut tammikuussa vasta viidesti. Toisaalta se oli parketilla vielä eilen illalla Moskovassa, jossa maan pääsarjaottelussa (VTB United -liiga) vastassa oli suurseura CSKA. Tuloksena oli kahdeksas tappio (11 ottelua) lukemin 80-97 eikä sarjasijoitus 10. (13 joukkuetta) kohentunut. Kataja puolestaan jäi sunnuntaina Kouvolassa vauhtia pitäneiden Kouvojen jalkoihin (86-105).

Tommi (Huolila) huilasi sunnuntaina, koska tunsi alkuverryttelyssä että ei ole pelikykyinen, mutta eiköhän hänetkin saada keskiviikoksi kuntoon, Gibson uskoo.

Venäläisten suurimmista tehoista FIBA Europe Cupissa on vastannut kokenut kaksikko Stevan Jelovac (16,4 pistettä, 7,0 levypalloa, teholuku 17,3) – Petr Gubanov (14,0 pistettä, 4,9 levypalloa, 3,1 syöttöä, teholuku 15,1). Molemmat olivat merkittävissä rooleissa myös kun joukkue voitti Katajan.

208-sentisellä serbilaituri/-sisäpelaaja Jelovacilla (Katajaa vastaan 19/5) on kunnioitettava CV, josta löytyvät merkinnät mm. kausista Turkin, Italian ja Espanjan pääsarjoissa sekä Euroliiga-kausi liettualaisen Lietuvos Rytaksen paidassa. Hän joutui jättämään maanantaisen TsSKA-kohtaamisen kesken jo toisella minuutilla ja jää nähtäväksi minkälaisesta vammasta on kysymys.

Joukkueen kapteeni, samojen pelipaikkojen 207-senttinen Gubanov (Katajaa vastaan 15/3/3 s.), on pelannut koko uransa kotimaassaan Venäjällä, jossa kutsu A-maajoukkueleiritykseen on käynyt useina kesinä, viimeksi 2017. Myös hänet on nähty Euroliigassa, useaankin otteeseen (Himki Moskova, Uniks Kazan).

Muita tehomiehiä ovat olleet edellisiäkin kokeneempi laituri Vladimir Veremeenko (10,3 pistettä, 5,3 levypalloa, 2,2 syöttöä, teholuku 13,7) sekä kollegansa Aleksandr Zakharov (9,8 pistettä, 4,4 levypalloa, 3 pisteen heitot 45 %, teholuku 10,9).

33-vuotiaalla Veremeenkolla on yli 10 vuoden kokemus kansainvälisistä peleistä ja hän on luonut uraa mm. Turkin, Italian ja Saksan pääsarjoissa. 208-senttinen valkovenäläinen on voittanut Euroopan kakkostason kisan, Eurocupin, vuonna 2011 sekä silloisen kolmostason FIBA Europe -liigan vuonna 2005. Mainittakoon, että Washington Wizards varasi hänet NBA:han vuonna 2006 draftin toisella kierroksella.

24-vuotias Zakharov nousi viime kesänä A-maajoukkueleiritykseen ja kuluva kausi on käytännössä ensimmäinen, jolloin hän on saanut kunnolla vastuuta. Katajaa vastaan laituri jakeli peräti 9 koriin johtanutta syöttöä.

Edellisten lisäksi on mainittava amerikkalaistakamies Jake Odum (8,5, pistettä, 5,0 levypalloa, 4,0 syöttöä, pelitilanneheitot vain 28 %), joka pelasi muutama vuosi sitten Saksassa yhdessä Katajan ex-laituri Ken Hortonin kanssa. Hän on tuskaillut europarketeilla heittonsa kanssa, mutta VTB-liigassa prosenttinsa ovat aivan toista maata, esim. tarkkuus 3 pisteen kaaren takaa on 44 %, eli heittää mies kyllä osaa.

– Nizhni Novgorod on isokokoinen joukkue, jolla on todella leveä materiaali ja sitä myös käytetään. Mikäli (Stevan) Jelovac ei pysty pelaamaan, on se ilman muuta merkittävä asia. Toisaalta emme voi keskittyä tiettyihin pelaajiin vaan ihan jokaisen kanssa on oltava tarkkana. Heittovoimaa riittää, Gibson varoittelee.

– Esimerkiksi pelintekijä Jake Odum on yksi heidän erinomaisista pelaajistaan. Hän on joukkueen johtohahmoja, joka pystyy tarvittaessa tekemään myös pisteitä.

– Olemme pienempiä mutta nopeampia. Yksi tavoite on pärjätä oman pään levypalloissa ja päästä juoksemaan. Tällöin heidän isokokoisimmatkin pelaajat joutuvat tekemään töitä eivätkä saa lepohetkiä pelin sisällä.

– Lähdemme ilman muuta hakemaan voittoa, jonka myötä jatkomahdollisuutemme olisivat vielä olemassa, Gibson vakuuttaa.

Katajan kattava ennakko luettavissa kokonaisuudessaan seuran sivuilta.