16-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kisojen pronssiottelussa Suomi vei olan takaa Valko-Venäjää 86-52 (40-34) ja sementoivat paikkansa A-divisioonan EM-kisoihin ensi kesäksi.

Sudenpennut oli alkumetreistä asti pelin päällä, kun hyökkäys rullasi, suomalaiset pitivät pallosta huolta ja juoksivat kenttää rivakasti. Lähinnä ongelmat Valko-Venäjän hyökkäyslevypallojen kanssa pitivät vastustajan kintereillä, kunnes toisella puoliajalla Suomi karkasi lopullisesti.

Suomi vielä lämmitteli tuloksellisesti kolmannen neljänneksen 21-13, kunnes päätösneljänneksellä Valko-Venäjä ei saanut lähes mitään aikaiseksi jääden vain viiteen pisteeseen.

– Toinen puoliaika näytti, että kumpi joukkue nousun ansaitsee. Kaikkein hienointa on, että olemme kolmen parhaan joukossa sijoituksellisesti ja pelillisesti. Tämä peli oli lähempää näiden kahden joukkueen tasoeroa kuin edellinen, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Suomelta viisi pelaajaa pääsi kaksinumeroisille pistelukemille: Janette Aarnio (19/9/5 syöttöä), Teresa Seppälä (15/10), Alexandra Ailus (15/5/7 syöttöä), Henna Sandvik (13/4) ja Ilona Sutinen (11/3/4 syöttöä). Trio Aarnio, Seppälä ja Ailus ansaitsivat myös valmennusjohdon kehut.

– Olivathan he sellainen kolmikko, että oksat pois. Laura Väisänen oli myös pienemmillä minuuteilla +27, joka kertoo, että jotain hän on kentällä tehnyt oikein, Räikkä hymyili.

– Mutta tärkeintä, että kaikki, jotka kentällä tänään kävivät onnistuivat. Ne, jotka eivät käyneet, niin olivat matkan aikana tärkeitä. Jokaisella tässä joukkueessa oli roolit selvillä. He olivat valmiita, kun heitä tarvittiin ja myös valmiita heiluttamaan pyyhettä, kun heitä ei kentällä tarvittu.

Suomi nousi A-divisioonaan

Suomen 16-vuotiaat tytöt pelasivat viimeksi EM-kisojen A-divisioonassa vuonna 2011. B-divisioonan pronssimitalien kautta paikka A-divisioonassa aukesi ensi kesäksi 2019.

– Pelaajat eivät välttämättä edes itse ymmärrä, että kuinka iso asia tämä on suomalaiselle koripallolle ja tyttökoripallon uskottavuudelle. Kun tekee pitkäjänteisesti työtä, niin onnistumiset tulee väistämättä, Räikkä aloitti.

– Itselle henkilökohtaisesti tämä on iso juttu. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun päävalmentajana onnistun siinä, minkä takia osaltaan tässä työssä olen.

– Iso kiitos pelaajille ja seuravalmentajille, jotka tekevät tästä mahdollista. Arkityö kuitenkin tehdään seuroissa ja kouluissa.

Vuolaat kiitokset Räikän suusta tulivat valmennusryhmälle, johon kuuluivat valmentajat Jussi Laakso, Tuomas Rahkonen, Pinja Laitinen sekä fysioterapeutit Niklas Hamnström ja Linda Hannonen, joka ei päässyt EM-kisoihin paikalle.

– Itsellä rooli on enemmänkin päällekatsoja ja olosuhteiden vartija. Meillä oli selkeästi roolitettu staffi, jossa jokaiselle oli omat vastuualueensa. Valmentaminen on yhteistyötä.

– Erityiskiitos Jyri Lohikoskelle ja Jussi Syrjäsellä, jotka ovat Suomesta käsin antaneet omia ajatuksiaan ja sparranneet.

Ottelutilastot