Koripalloliitto palkitsi menneellä viikolla ansioituneita seuratyöntekijöitä ja niitä, jotka rakentavat pohjan suomalaiselle koripallolle.

Saila Asumaniemi ja Pekka Levomäki saivat elämäntyöpalkinnot. Hannu Mäenpää palkittiin Vuoden koripallokasvattajana. Timo Virolaista muistettiin Heikki Tuomala -palkinnolla numero 30 ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä suomalaisen koripallon hyväksi.

Saila Asumaniemi Tampereen Pyrinnöstä on pitkälinjan seuratoimija, jonka arvoa ei voi mitata rahassa. Hän on pyrintöläisen talkookulttuurin ilmentymä. Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen on todennut Sailasta seuraavaa

– Jos kaikilla olisi kaksi Sailaa, seurat voisivat hyvin.

Asumaniemi toimii myös Pyrinnön hallituksen varapuheenjohtajana ja koripalloliiton luottamustehtävissä.

– Tämä seuratyö kaikkine omine koukeroineen, piirteineen, haasteineen, onnistumisineen, pettymyksineen on kyllä ollut mahdottoman kehittävää ja opettavaista. Kuitenkin parasta olette kaikki te ihmiset, joihin olen saanut tutustua ja teidän kanssanne tätä työtä tehdä; vapaa-ajalla vapaaehtoisesti, iloitsi Saila Asumaniemi Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Loimaan Korikonkarien Pekka Levomäki on valmentanut 25 vuoden ajan miehiä, naisia ja kaikkia junnuikäluokkia sekä tytöissä että pojissa, ja aloittanut koripallokoulun Loimaalla syksyllä 1983.

Levomäen ansiosta LoKoKon hiipunut toiminta lähti uudelleen käyntiin 80-luvun alussa. Pelivuosia Levomäellä on lähes 50 vuotta, joista LoKoKossa yhtämittaisesti 37 vuotta ja ura jatkuu.

Erotuomarina Levomäki on toiminut tähän mennessä yli 30 vuotta. LoKoKon johtokunnassa hän ollut yhtämittaisesti 34 vuotta ja on edelleen.

Hannu Mäenpään valmentajaura alkoi RiKo -77:ssa (rekisteröimätön kyläkoulun koripallokerho) vuonna 1977. Varsinaisen valmentamisen hän aloitti vuonna 1989, jolloin Lapuan Virkiän koripallotoiminta siirtyi uuden koripalloseuran Lapuan Koripojat (LaKoPo) alaisuuteen. Vuonna 2009 hän siirtyi päävalmentajaksi tuolloin perustettuun BC-Lapuaan, jota hän on valmentanut seuran elinkaaren ajan eli kymmenen vuotta.

Mäenpää on toiminut valmennustehtävissä yhtäjaksoisesti 30 vuotta. Tällä hetkellä hän kouluttautuu II-tason valmentajaksi, joten innostusta valmentamiseen löytyy edelleen. Lisäksi hänen tavoitteenaan on saada aikaan ja organisoida Lapuan alakoulujen koripallokerhotoiminta.

Heikki Tuomala -palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, jonka vapaaehtoistyö seura-, alue- tai liittotoiminnassa katsotaan merkittävästi edesauttaneen suomalaista koripalloilua. Palkinto on Koripalloliiton korkein tunnustus vapaaehtoistyöntekijöille.

Virolaisen ansioksi luettiin vuosikymmeniä jatkunut laaja-alainen ja vaikuttava vapaaehtoistyö lajin hyväksi niin parketeilla kuin kabineteissa paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Koripalloliiton jäsenseurojen ja Koripalloliiton omien toimielinten lisäksi Virolainen on edistänyt koripallolajin asiaa mm. Valtion liikuntaneuvostossa ja Keski-Pohjanmaan urheiluakatemiassa.

Virolainen toimii aktiivisesti vapaaehtoistyössä lajin parissa edelleen, valmennettuaan Kokkolan NMKY:n ja Vimpelin Vedon tytöistä muodostettua yhteistyöjoukkuetta päättyneellä kaudella ja saavutettuaan joukkueellaan SM-sarjapaikan kaudelle 2019-2020.

Virolainen tuli valituksi Koripalloliiton hallitukseen Koripalloliiton kevään 2019 liittokokouksessa. Aiemmalla kaudellaan Koripalloliiton hallituksessa Virolainen on toiminut liiton varapuheenjohtajana.