Suomen poikamaajoukkueista 18-vuotiaiden poikien maajoukkue ylsi selkeänumeroiseen 89-57-voittoon Tanskasta Kisakallion Susi Training Centerissä Pohjoismaiden mestaruuskisojen avauspäivänä. Suomen 16-vuotiaat pojat taas joutuivat toteamaan Tanskan paremmakseen.

18-vuotiaiden poikien maaottelussa Sudenpennut pyydysti johtoaseman itselleen avausneljänneksen aikana ja näytti karkaavan toisen neljänneksen alussa. Tanska kuitenkin pyristeli perässä, noin kymmenen pisteen päässä, puoliaikaan asti.

Lopullinen irtiotto tapahtui kolmannella neljänneksellä, jonka suomalaiset veivät selkeästi 21-7.

– Hyvä aloitus ja samalla odotettu aloitus maajoukkuekesälle. Siitä on hetki, kun pojat ovat viimeksi virallisen ottelun pelanneet, joten on luonnollista, ettei asiat mene ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Kuten meidän kolmosten heittotarkkuus (28,9%) oli sellainen asia, joka tulee kesän myötä korjaantumaan. Yhtä lailla on ymmärrettävää, että kaikki harjoitellut asiat eivät vielä siirtyneet pelikentälle, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Mutta samalla on hienoa, että niitä siirtyi riittävästi. Toisen neljänneksen alussa oli vaihe ja kolmannen neljänneksen alussa oli vaihe, jolloin vastustaja teki niukasti pistettä. Menetyksiä Tanskalle tuli kolmekymmentä, joista iso osa meidän laadukkaan toteutuksen ansiosta.

Puolustuksen erityisonnistuja oli Perttu Blomgren (2/4/6 riistoa), joka otti toisella puoliajalla pihteihinsä Tanskan tähtipelaaja Andreas Mortensenin (18/2/4 syöttöä). Mortensen veisteli ensimmäiseen puoliaikaan 15 pistettä, mutta Blomgrenin ottaessa miehestä voiton, toisella puoliajalla hän onnistui tekemään vain kolme.

Muihin onnistujiin kuului Teemu Suokas (17/5/4 syöttöä) ja Oscar Storgård (10/0/5 syöttöä), jotka pistivät palloa liikkeelle mallikkaasti. Thomas Exaucia (11/6) taas kunnostautui roolissaan energiapiikkinä.

– Viime vuoteen verrattuna Thomas pelaa uutta pelipaikkaa ulkopelaajana. Pyysimme, että hän tuo energiaa irtopallojen muodossa ja sitä hän todellakin toi, Lohikoski sanoi.

Mortensenin lisäksi Tanskan pistelinkoihin kuului Patrick Hjorth (15/8).

Jännittyneelle Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueelle selkeä tappio

Suomen 16-vuotiaille pojille ei jäänyt paljoa sanottavaa, kun pitkäraajainen ja kookas Tanska johti alusta loppuun ja repäisi taululle loppulukemiksi 44-74 (18-29).

– Onnittelut Tanskalle intensiivisestä esiintymisestä ja ansiokkaasta voitosta. Tässä tapahtui kaksi tähän päivään meille liian kovaa haastetta, jotka ovat valitettavan yleisiä, kun joukkue ottaa ensikosketuksia kansainväliseen koripalloon, Suomen päävalmentaja Ville Neva aloitti.

– Ensiksi, otteluun latautuminen purkautui jännityksenä eikä positiivisena energiana. Toiseksi, ja osittain edellisen takia, hävisimme taistelun helpoista koreista korin alla selkeästi. Paljon jäi parantamisen varaa.

Kokonaisuudessaan korintekeminen oli äärimmäisen vaikeaa Sudenpennuille, joka heitti kakkoset 16/41 (39%), kolmoset 1/20 (5%) ja vapaaheitot 9/20 (45%).

– Onneksi meillä on tässä iso mahdollisuus oppimiseen ja uskomme, että tällä joukkueella siihen hyvät mahdollisuudet on, kunhan vaan rohkeasti ja yhdessä uskalletaan pelata.

Suomen korkeimmat pistelukemat pussitti Aku-Petteri Kuusinen (8/3). Tanskan onnistujiin taas kuuluivat muun muassa Gustav Lund (14/5/8 riistoa), Luca Sampson (12/3) ja Jermaine Ballisager (11/8).