Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

Pelander viihtyi Norrköpingissä erinomaisesti, mutta kaipasi maisemanvaihdosta neljän vuoden jälkeen. Ajankohta oli otollinen, sillä hän oli saanut lääketieteen opiskelunsa valmiiksi ja voi nyt täysipainoisesti keskittyä koripalloon. Kovin radikaalisti maisema ei kuitenkaan vaihdu, sillä uudeksi seuraksi valikoitui viime kaudella mestaruutta juhlinut ja EuroCup-joukkue A3 Basket Uumaja.

– Aluksi tavoitteena oli päästä EuroCup-joukkueeseen ulkomaille. Minulla oli muutamia tarjouksia, mutta A3 oli tosi kiinnostunut ja halusi minut. Mietimme agenttini kanssa, että tämä on uran kannalta paras vaihtoehto. A3 on hyvä ja iso seura ja he pelaavat EuroCupia. Tämä oli turvallinen valinta, sillä tiedän pystyväni pelaamaan Ruotsissa, tiesin valmentajan entuudestaan ja he tuntevat minut. Jos tämä kausi menee hyvin, niin ensi vuonna on paremmat lähtökohdat hakea jotain uutta, Pelander kertoo seuravalintansa taustoja Koripalloliiton tiedotteessa.

Pelanderin kausi ei kuitenkaan alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä hän loukkaantui jo heti harjoituskauden alkumetreillä ja on edelleen toipilaana.

– Valmistautumiskausi on ollut vähän epäonninen, sillä ehdin olla Uumajassa viisi päivää ennen kuin mursin kämmeneni. Tavoittelin palloa ja taisin lyödä kädelläni puolustajaa, vaikka olen sanonut kaikille sen menneen donkatessa, Pelander naureskelee.

– Se ei aluksi tuntunut pahalta, mutta alkoi myöhemmin turvota ja kävin näyttämässä sitä lääkärille ja sieltä löydettiin murtuma, jonka jälkeen se leikattiin. Viikon päästä on tapaaminen lääkärillä ja katsotaan onko luu luutunut.

Aina positiivinen Pelander löytää loukkaantumisesta kuitenkin hopeareunuksen.

– Ainakin vasen käsi on nyt tosi hyvässä kunnossa eikä vasemman käden hook-heitto ole koskaan lähtenyt niin hyvin. Ehkä oli onni onnettomuudessa, että sain nyt treenattua vasenta kättäni entistä enemmän, heittää Pelander.

Mestaruus ja EuroCup-menestys tavoitteena

Uumaja on Ruotsin ehdoton suurseura, sillä se on raivannut tiensä finaaliin viitenä vuotena peräkkäin ja voitti historiansa ensimmäisen mestaruuden viime kaudella. Uumajan kovin haastaja täksi kaudeksi on jälleen viimevuosien ykkösseura Luulaja.

– Puolustamme Ruotsin mestaruutta ja Luulajalla viime kausi meni vähän penkin alle, kun he putosivat jo puolivälierissä. Sen vuoksi he ovat tehneet ison satsauksen tähän kauteen ja hankkineet hyviä pelaajia. Meillä on myös hyvä joukkue. Meillä on kaksi hyvää pointtia, jotka pyörittävät peliä ja syöttelevät hyvin, mutta voivat ottaa myös oman ratkaisunsa, jos tarve vaatii.

Uumaja pelaa tulevalla kaudella myös EuroCupin otteluita, joka tuo Pelanderille oman lisämausteen.

– EuroCup on tärkeä juttu ja toivottavasti pystymme haastamaan siellä hyvin. Siellä on kovia vastustajia ja kovia pelejä tiedossa. On siistiä päästä pelaamaan kansainvälisiä pelejä myös seurajoukkueen kanssa.

Pelander lukeutui viime kaudella sarjan huippusenttereihin pelaten uransa parhaan kauden 13,5 pisteen ja 9,1 levypallon tilastokeskiarvoilla. Täksi kaudeksi hänellä on kovat odotukset myös omalta kohdaltaan.

– Jos loppukauden osalta välttäisin loukkaantumiset ja pysyisin terveenä. Puolustamme Ruotsissa kultaa, joten meillä ei voi olla muuta tavoitetta kuin mestaruus. Itselleni on motivoivaa päästä pelaamaan mestaruudesta, sillä en ole koskaan ollut Ruotsissa puolivälieriä pidemmällä. Tuntuu kivalta ja motivoivalta pelata yhtenä ennakkosuosikkina.

Uumajan kausi Ruotsin liigassa käynnistyy torstaina 3.10. heti Luulajan kohtaamisella. EuroCupin avausottelu on edessä 17.10. turkkilaista Orman Genclikiä vastaan.