Susiladies taisteli ensimmäisen EM-karsintavoittonsa kuuteen vuoteen, kun Suomi kellisti EM-karsintakuplan emäntämaa Portugalin 70-62 (30-30). Lotta-Maj Lahtinen ja Elina Koskimies pelasivat loisto-ottelut, kun taas 17-vuotias Henna Sandvik upotti uransa ensimmäiset maajoukkuepisteet oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan.

Päätösneljänneksellä Susiladies sai stoppeja stopin perään, mutta puolustuksen onnistumiset kääntyivät kehnosti hyökkäyspäässä pisteiksi. Portugali hiipi kolmen pisteen päähän 54-51 Sofia Silvan vapaaheitoilla, kun peliaikaa oli jäljellä noin neljä minuuttia.

Tässä vaiheessa nuorten pelaajien käsi voi täristä, muttei Henna Sandvikin. 17-vuotias Sandvik avasi Suomen pistehanat kahdella peräkkäisellä kolmosellaan, joilla Suomi veti eron kuuteen 60-54, kun pelikellossa läheni kahta minuuttia.

– Henna on pitkän matkan alussa, mutta hän on myös pelkäämätön koripalloilija. Tärkeään paikkaan kylmäpäisesti pari kolkkia sisään, päävalmentaja Pekka Salminen iloitsi Koripalloliiton tiedotteessa.

Portugali oli tappioasemassa ahdistettu ja epätoivoinen. Susiladies otti helpot virheet pois ja löi sinetin voitolle vapaaheittoviivalta pelaaja kerrallaan. Loppusummerin soidessa koko joukkueen silmissä näkyi ilo, jota ei olla nähty sitten vuoden 2014: voitto EM-karsinnoissa.

Taistelu, kamppailu ja urheilullisuus

Susiladies sai pahimman mahdollisen alun otteluun, kun Portugalin vinha puolustus pakotti suomalaiset menetyksiin ja yhtäkkiä taululla olivat lukemat 2-12. Ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun Suomi löysi keinot pelata ja puntit tasoittuivat.

– Aloimme pelaamaan ihan peruskoripalloa. Se on tullut tässä yleisen kulttuurin muutoksen rinnalla, että olemme oppineet oikeasti pelaamaan. Havaitsemaan, mitä vastustajan puolustus tekee, löytämään heikot kohdat, ja iskemään niihin, Salminen kommentoi.

Elina Koskimies toi toisella neljänneksellä henkilökohtaisella kymmenen pojon pisteputkellaan Susiladiesin tasoihin, jonka jälkeen väännettiin pitkälle päätösneljännekselle asti kori korista, tilanne tilanteesta.

Läpi ottelun tietä voittoon oli raivattu kovalla työllä: Susiladies lopulta piti päätösneljänneksen ensimmäiset neljä minuuttia Portugalin pisteittä, minkä jälkeen tie oli vapaa.

– Tässä tapahtui niitä asioita, joihin olemme panostaneet ja mimmit ovat sitoutuneet: taistelu- ja kamppailumielisyyttä sekä urheilullisuutta. Totta kai tuli muutamia lipsahduksia, mutta muuten pelasimme mielettömällä tasolla koko ajan.

Koskimies 21 pistettä, Lahtinen mielettömän monipuolinen

Koko parketin pistekuningatar oli Koskimies (21/5), joka pisti kovia koreja tiukoissa paikoissa toisensa jälkeen. Koskimies sai peräti kymmenen vapaaheittoa, joista jokainen meni sisään.

– Elina on yksi parhaimpia heittäjiä, mitä meillä on ollut. Tänään heitto upposi kaukaa vähän heikommin, mutta hän teki kaikkea muuta. Hän on monipuolistanut peliään ja hyökkää kohti rimaa rohkeasti. Vapaaheittämisen hän on aina osannut, Salminen sanoi.

Takakentällä suuret minuutit uurastivat Lahtinen (14/11/5 syöttöä/3 riistoa) sekä Linda-Lotta Lehtoranta (7/3/4 syöttöä). Lahtinen pelasi vajaat 36 minuuttia ja Lehtoranta yli 33 minuuttia.

– Molemmat pelasivat ehkä liiankin isot minuutit Janeten (Aarnio) ollessa poissa.

Sandvikin (6/0) lisäksi pienemmän roolin pelaajista Marianne Kalin (5/5) ansaitsi Salmisen hatunnoston.

– Marianne löysi sellaisen roolin, tahdon ja intensiteetin, millä hän pystyy auttamaan meitä ketä tahansa vastaan. Hän riisti ja raatoi.

Portugalin pistekaksikon muodosti Sofia Silva (17/9/4 syöttöä) ja kolme kolmosta säkittänyt Laura Ferreia (16/1/3 syöttöä).