Tampereen Pyrintö ihastutti runkosarjassa erilaisuudellaan, joka toi lopulta upean toisen sijan ja kotiedun. Puolivälieräsarjassa vastaan asettuu runkosarjan päätösminuuteilla pudotuspelipaikan napannut Kataja Basket.

– Tosi paljon puhutaan Pyrinnön paikkapuolustuksesta, mutta monelta on jäänyt huomaamatta, että joukkue on tehnyt ylivoimaisesti eniten koreja tällä kaudella, Kataja Basketin päävalmentaja Petri Virtanen sanoo Koripalloliiton kotisivuilla.

Pyrintö on kuluneella kaudella ihastuttanut erilaisuudellaan. Joukkueen 1-3-1-paikkapuolustuksesta on puhuttu kauden mittaan paljon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Pyrintö teki runkosarjassa huimat 98,7 pistettä ottelua kohden. Edellisen kerran yhtä kovaan ottelukohtaiseen pistemääriin Korisliigassa on päästy kaudella 1995–96 Tapiolan Hongan ja Korihaiden toimesta.

– On totta, että pelitavassamme huomio on kiinnittynyt paljon puolustukseemme erilaisuuden takia. Se on kuitenkin vain puolet pelisuunnitelmastamme, Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen virnistää.

– Hyökkäyksessä luotamme nopeaan tilanluontiin, jossa ei pelätä ottaa nopeitakaan ratkaisuja hyökkäyspäässä. Se tuo temmon meidän pelaamiseen sekä tuottaa otteluun enemmän pallonhallintoja. Ja nopearytmiseen peliin meillä on paljon hyviä ominaisuuksia. Tarkoituksemme on juosta kenttää leveästi eikä niinkään korirenkaan alle syyvään. Pyrimme jatkuvasti löytämään voittavia match upeja, Sopanen raottaa joukkueen hyökkäyspeliä.

Joukkueen päävalmentaja Miikka Sopanen on tyytyväinen suojattiensa runkosarjaan. Nyt katseet ovat pudotuspelisarjassa seitsemänneksi sijoittunutta Kataja Basketia vastaan.

– Katajalla oli omat haasteensa runkosarjassa, mutta kysymyksessä on laadukas korisjengi, jossa on paljon hyviä pelaajia. He voittivat paikkansa pudotuspeleihin runkosarjan viimeisellä minuutilla. He ovat varmasti saaneet siitä hyvän mielentilan pudotuspeleihin.

– Joensuulaisilla on paljon heittovoimaa kaaren takaa ja kaksi todella hyvää hyökkäyslevypallopelaajaa, Sopanen viittaa Phil Fayneen ja Jordan Sempleen.

– Nuo kaksi asiaa ovat meille haaste, mutta uskon, että toisessa päässä löydetään tarvittavat voittavat match upit. Tarkoituksemme on, että Kataja on meille joko liian hidas tai pieni meitä vastaan, Sopanen sanoo.

Katajan runkosarja oli päävalmentaja Virtasen mukaan jatkuvaa ylä- ja alamäkeä. Runkosarjassa joukkue sai vain muutama kerran täyden kokoonpanon yhtä aikaa jalkeille. Susijengin takamies Jamar Wilson pelasi vain 12 ottelua kauden aikana. Joensuulaiset tarvitsevat terveen kokoonpanon haastaakseen Pyrinnön.

– Pääsimme välillä todella hyvään vireeseen, mutta koronatauot heittivät meidän pahasti rytmistä pois. Runkosarjan loppu oli tietysti pelaajistolle ja valmentajille psyykkisesti haastava, kun pelasimme paikasta pudotuspeleissä, Virtanen sanoo.

Katajalla ja Pyrinnöllä on pitkä yhteinen playoff-historia. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti ja Pyrintö vei molemmat kohtaamiset niukasti.

– Toki Pyrinnön puolustukseen meidän pitää valmistautua hyvin. Se vaatii meiltä hyökkäyspäässä rohkeutta ottaa heittoja eikä liikaa siirrellä palloa. Meidän pitää myös osua kaaren takaa, jos mielimme voittaa. Siirtymäpuolustaminen on avainasia ottelusarjassa: Pyrintö tulee hyökkäyslevyihin laajasti ja niiden irtopallojen kerääminen ei ole pelkästään meidän isojen pelaajien tehtävä, vaan koko joukkueen.

– Pyrintö pelaa viihdyttävää korista, josta ei vauhtia puutu. Uskon, että tässä nähdään kahden perinteikkään kilpakumppanin hieno playoff-sarja, Virtanen sanoo.