Suomalaisen koripallon ystävät elävät kutkuttavia aikoja huhtikuun puolivälissä, jolloin Yhdysvaltain naisten ammattilaisliiga WNBA järjestää vuotuisen varaustilaisuutensa: kotkalaisen Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin kulmakivi Awak Kuier, 19, on kansainvälisten asiantuntijoiden spekulaatioissa ehdolla taalaliigaan kärkipään varausten joukossa.

Ensimmäistä ammattilaiskauttaan Italian Serie A:n Passalacqua Ragusassa pelaava 195-senttinen Kuier on ollut merkitty pelaaja kykyjenetsijöiden kirjoissa aina alkuvuodesta 2017, jolloin hän tälläsi vasta 15 vuoden iässä näyttävän donkin NBA:n järjestämällä Basketball Without Borders -leirillä.

Näyttävää ”käyntikorttia” seuranneiden vuosien aikana Kuier on esiintynyt edukseen niin naisten Korisliigassa kuin Suomen juniorien ja naisten maajoukkueissakin. Johdettuaan mm. Suomen 20-vuotiaat naiset ja 18-vuotiaat tytöt B-divisioonan EM-mitaleille Kuier lähti Suomesta Italian Serie A:han, jossa hän on tällä kaudella urakoinut liigan parhaimmistoon lukeutuvalle Ragusalle 8,9 pistettä, 6,8 levypalloa ja 1,5 blokkia ottelua kohden.

Kuierin kehitys ei ole jäänyt maailman huippuseuroilta huomaamatta. Torstaina 15. huhtikuuta järjestettävässä WNBA:n varaustilaisuudessa Kuieria kaavaillaan aivan kärkipään varaukseksi; esimerkiksi ESPN:n mock draft -kaaviossa hän on ehdolla Dallas Wingsiin koko varaustilaisuuden kakkosvarauksena. Muissa mock draft -kaavioissa Kuier liikkuu varaussijojen 1.–6. välillä.

Tämän vuoden WNBA:n varaustilaisuus järjestetään verkossa. Dallas Wingsillä on oikeus huutaa kahden kärkivarauksen lisäksi myös viides varaus, kun taas kolmantena pelaajan saa varata Atlanta Dream ja neljäntenä Indiana Fever.

Varaustilaisuuden jälkeen Kuier jatkaa urakkaansa Italian Serie A:n pudotuspeleissä, missä Ragusa majailee tällä hetkellä kolmannella sijalla Bologna vanavedessään. Serie A:n pudotuspelit huipentuvat toukokuun puolessavälissä. WNBA-kausi 2021 pudotuspeleineen pelataan puolestaan alustavien tietojen mukaan heinäkuun alusta syyskuun loppuun ja kyseessä on liigan historian 25. kausi.

Ainoa tähän asti WNBA:han varattu suomalaispelaaja on Taru Tuukkanen, jonka New York Liberty huusi riveihinsä vuoden 2001 varaustilaisuuden 57. varauksena.