Yhdysvaltojen naisten ammattilaisliiga WNBA juhlii tänä vuonna 25. kauttaan. Kun suomalaislupaus Awak Kuieria veikkaillaan WNBA:n varaustilaisuudessa kärkisijoille, niin tässä artikkelissa käydään läpi liigan historiaa ja formaattia.

Kun Yhdysvallat jäi pronssille vuoden 1994 MM-kisoissa, niin maan olympiakomitea päätti tehdä kaikkensa, jotta kunnia naiskoripallon ykkösmaana palautetaan Atlantan kotiolympialaisissa 1996 ykköstähtinään Lisa Leslie, Sheryl Swoopes ja Rebecca Lobo. Joukkueen jo pelkkä valmistautumiskierros sai laajan mediaseurannan, mikä herätti NBA:n silloisen komissaari David Sternin kauan muhineen suunnitelman viedä NBA-malli naisten puolelle.

24. huhtikuuta vuonna 1996 pidettiin lehdistötilaisuus, jossa WNBA:n perustaminen julkistettiin. Kyseessä ei ollut ensimmäinen naisten ammattilaissarja Yhdysvalloissa, mutta WNBA oli ensimmäinen, jolla oli miesten NBA:n täysi tuki. Yhdysvallat voitti Atlantan olympialaiset näytöstyyliin ja vuoden päästä, kesällä 1997 ensimmäinen ylösheitto pistettiin ilmoille.

Tänä kesänä WNBA juhlistaa 25. vuottaan. WNBA:sta on juhlavuoteensa mennessä muotoutunut 12 joukkueen sarja, joka pelataan kesäisin.

WNBA:n edelliskautta 2020 runteli koronaviruspandemia. Runkosarja alkoi vasta heinäkuun lopussa ja ottelumäärä typistettiin 22 otteluun. Finaaleissa mestaruuden vei Seattle Storm, joka päihitti Las Vegas Acesin. Runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Acesin A’ja Wilson, kun taas finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Stormin Breanna Stewart.

36 ottelun runkosarja, säännöt ottavat vaikutteita NBA:sta ja FIBA:sta

WNBA ei ole vielä julkaissut kauden 2021 ohjelmaa, mutta perinteisesti WNBA on alkanut toukokuussa. Runkosarjassa pelataan yhteensä 36 ottelua, joista puolet kotona ja puolet vieraissa. Kesäolympialaisten aikaan WNBA pitää kuukauden tauon kauden keskellä, jotta pelaajat pääsevät harjoittelemaan ja pelaamaan edustamiensa maiden paidassa.

Kahdeksan parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin, jotka alkavat myöhään syyskuussa. Vaikka joukkueet on jaettu konferensseihin, niin pudotuspeleihin pääsee kahdeksan korkeimmalla sijoittunutta.

Uutena väriläiskänä kauden keskellä on myös Commissioner’s Cup, joka on cup-muotoinen kilpailu keskellä kautta. Joukkueiden ensimmäiset koti- ja vierasottelut konferenssivastustajien kanssa lasketaan runkosarjan lisäksi cup-otteluiksi, joista molempien konferenssien ykköset pelaavat toisiaan vastaan finaaliottelun.

Commissioner’s Cup piti käynnistyä kaudella 2020, mutta se peruuntui koronaviruspandemian takia.

WNBA:n säännöt mukailevat NBA:n sääntöjä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, jotka taas myötäilevät kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n asetuksia. Kolmen pisteen viiva on samalla etäisyydellä (6,75 metriä) kuin FIBA:n alaisissa kilpailuissa. Pelipallo on kokoa kuusi, aivan kuten naiskoripallossa FIBA:n alaisuudessa. Lisäksi neljännekset ovat pituudeltaan 10 minuuttia.

Kaksitoista joukkuetta, Lynx ja Storm johtavat maratontaulukkoa

WNBA aloitti kahdeksalla joukkueella, mutta lukuisten muutoksien jälkeen sarja on muotoutunut 12 joukkueeseen.

Itäinen konferenssi
Atlanta Dream
Chicago Sky
Connecticut Sun
Indiana Fever
New York Liberty
Washington Mystics

Läntinen konferenssi
Dallas Wings
Las Vegas Aces
Los Angeles Sparks
Minnesota Lynx
Phoenix Mercury
Seattle Storm

Las Vegas Aces (aiemmin Utah Starzz ja San Antonio Stars), Los Angeles Sparks, New York Liberty ja Phoenix Mercury ovat ainoat joukkueet, jotka ovat olleet mukana ensimmäisestä kaudesta lähtien.

Mestaruustaulukossa jaetulla ykkössijalla neljällä mestaruudella ovat Minnesota Lynx ja Seattle Storm. Neljä mestaruutta löytyy myös Houston Cometsilta, joka luopui sarjasta vuonna 2008.

Susiladiesin huippulupaus Awak Kuier on ehdolla WNBA:n varaustilaisuudessa, joka järjestetään torstaina 15. huhtikuuta.