Sudenpennut ottivat niskalenkin Viron kolmessa maaottelussa perjantaina Baltic Sea Basketball Cupissa.

Avauspelissään Latvian erinomaiselle ikäluokalle hävinnyt Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue oli ottanut oppia torstaisesta, mikä näkyi varsinkin puolustuksessa. Avausheitosta lähtien Viro oli vastaantulija, kun Sudenpennut tassutteli selkeään 90-63 (46-32) -voittoon.

– Nyt olimme puolustuksessa paljon aloitteellisempia. Vastustaja joutui poimimaan pallon kahteen käteen ja heidän pelaamisensa oli selviytymistä koko 40 minuutin ajan meidän puolustusta vastaan, päävalmentaja Niko Hellman kertoi ottelun jälkimainingeissa Koripalloliiton sivuilla.

Kolmannella neljänneksellä Sudenpennut pääsi juoksemaan kenttää viljalti, kun virolaisilla oli vaikeuksia jo pelkästään pallon tuomisessa yli puolenkentän. Jollei virolaisille tullut menetystä, niin he olivat pakotettuja kerta kerran jälkeen vaikeisiin heittoihin.

– Siinä meille jäi parannettavaa, että meillä oli 21 menetystä kolmannen neljänneksen jälkeen. Ne menetykset, jotka vastustajalle tuli, olivat meidän aloitteellisen puolustuksen ansiota. Mutta ne menetykset, joita meille tuli, oli meidän itsemme aiheuttamia.

Sudenpennut pääsi pyörittämään koko tusinan nippuaan tasaisesti saaden onnistumisia kosolti. Nailonia etevimmin kuluttivat Awak Kuier (19/10/3 syöttöä/5 torjuntaa), Emerita Mashaire (11/6/3 syöttöä/4 riistoa) ja Saga Ukkonen (10/0). Viron etevin pistenainen oli Maria Gontsarova (15/4).

Suomi kohtaa lauantaisessa turnauksen päätösottelussaan Ruotsin.

16-vuotiaat tytöt höykyttivät Viroa olan takaa

Vanhempiensa tavoin torstaina Latvialle hävinnyt Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pisti ilmoille todellisen kori-ilotulituksen, kun Viro kaatui selkein loppunumeroin 105-37 (54-19).

Virolaiset pääsivät maistamaan jauhoja jo ensimmäistä minuutista lähtien, kun Sudenpennut vei ja virolaiset vikisi. Vaikka puoliajan jälkeen Suomen peluutus tasaantui, niin minkäänlaista merkkiä taantumisesta ei näkynyt, vaan kukin tyttö pisti kroppansa likoon murskavoiton eteen.

– Kaikki pystyi pelaamaan ottelun kuluessa sillä parhaalla tasolla, jossa tuossa ottelussa pystyimme pelaamaan. Jos eilen jäi paljon kysymysmerkkejä uuden ryhmän kanssa, niin tänään tuli vastauksia, päävalmentaja Jussi Räikkä virkkoi.

– Eilisestä piti lähteä parantamaan levypallopeliä, 1-1-puolustamista ja rohkeammin nopeisiin hyökkäyksiin lähtemistä. Näissä onnistuimme. Erityisesti hyökkäyslevypallolukemat ovat hienoja.

Sudenpennut nappasi käpäliinsä peräti 21 hyökkäyslevypalloa, kun virolaiset saivat puolustuspään levypalloja haltuunsa 26 kappaletta. Toisena tilastolukemana silmille pomppaa Viron 39 menetystä.

– Todella tyytyväinen tähän suoritukseen. Viro ei ole huono joukkue, vaikka tänään eivät hyvin pelanneetkaan, Räikkä huomautti.

Suomen kahdestatoista pelaajasta yksitoista pääsi pisteiden makuun. Ahkerimmin pistesarakettaan täyttivät Henna Sandvik (21/4/4 syöttöä/3 riistoa), Kati Ollilainen (20/4/5 syöttöä) ja Annukka Willstedt (16/4/4 riistoa).

Suomi kohtaa lauantaina turnauksen viimeisessä ottelussaan Ruotsin

18-vuotiaat pojat kellistivät puolustuksellaan Viron

Suomen 18-vuotiaat pojat esittelivät puolustuspotentiaaliaan korjaten 81-59 (45-26) -voiton Virosta.

Jo torstaisessa ottelussa Latviaa vastaan oivalla puolustuspelillään erottunut Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pisti perjantai-iltana työhaalarit ylleen ja kurahansikkaansa vielä syvemmälle lokaan.

– Tällaisessa turnauksessa on aina tärkeää, että pystyy parantamaan eilisestä ja säilyttämään vahvoja asioita. Eilen olimme hyvä puolustusjoukkue, tänään olimme ajoittain erinomainen puolustusjoukkue, päävalmentaja Jyri Lohikoski kertoi Koripalloliiton sivuilla.

Tuloksellisesti Viro roikkui hännillä avausneljänneksen, mutta puolustuspelin piikki osui toiselle neljännekselle, jolloin virolaiset jäivät kotikentällään vain yhdeksään pisteeseen. Samalla Sudenpentujen hyökkäys soljui, ero kasvoi lähemmäksi kahtakymmentä ja suomalaiset marssivat ilmekään värähtämättä hoitamaan työnsä loppuun toiselle puoliajalle.

– Onnistuimme kääntämään hyviä puolustuksia nopeiksi ja parantamaan hyökkäyspelin laatua. Ajoitukset, tilankäytöt olivat mallillaan ja isot pojat tekivät hyviä skriinejä ja takamiehet hyviä valintoja. Sitä mukaan heittoprosentit olivat merkittävästi paremmat kuin eilisessä pelissä.

Torstaisen heittokangertelun jälkeen karstat oli pyyhitty piipusta: Sudenpentujen kakkoset upposivat 15/27 (55,6%) ja kolmoset 12/23 (52,2%). Vapaaheittoihin (15/24, 62,5%) jäi vielä parantamisen varaa.

Nikolas Gustavson (15/1) oli monipuolisen heittoarsenaalinsa myötä Sudenpentujen paras pistemies. Perttu Blomgren (10/7/4) esiintyi vahvasti ja Aarni Korkiatupa (10/1) toi, varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, rutkasti virtaa penkiltä. Kapteeni Mustapha Amzil (8/6) löi ottelun näyttävimmän donkin ja kirjasi tilastoriviinsä plus-miinus-tilastoikseen +26.

– Kyllähän tässä on kiva olla tällaisen maajoukkueen valmentaja, jossa kaikki pelaajat tekee töitä yhteisen tavoitteen vuoksi. Näiden kokemuksien perusteella tämä on ennen kaikkea joukkue, Lohikoski kehaisi suojattejaan.

Turnauksessa voittamaton Suomi kohtaa lauantaina päätöspäivän ottelussa Ruotsin.

16-vuotiaat pojat jälleen ylitöissä, Viro vei jatkoajan jälkeen

Torstaina tuplajatkoaikavoiton Latviasta napannut Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen ilta meni uudelleen yli virka-aikojen, kun Viro nipisti – tällä kertaa yhden – jatkoajan jälkeen voiton Sudenpentujen kuonon edestä 107-111 (52-42, 97-97).

Sudenpennut piti hyppysissään parhaimmillaan 17 pisteen johtoa, mutta virolaisten ranteet lämpenivät yli kiehumispisteen päätösneljänneksellä. Viro nousi ohitse upottaen 37 pistettä kymmeneen minuuttiin, mutta Viljami Vartiaisen kolmonen pisti kelloon lisäaikaa viisi minuuttia.

Jatkoajalla momentum kääntyi virolaisille. Kaspar Kuusmaa (24/3/5 syöttöä) ja Ken-Martti Reinart (27/15/5 syöttöä) ottivat joukkueensa reppuselkään ja Viro pääsi tuulettamaan voittoa.

– Olipa draaman kaari. Todella hienoa susikoripalloa pitkiä pätkiä laadukasta Viron joukkuetta vastaan. Sitten iski yksi vastoinkäyminen liikaa, jonka johdosta kaaripuolustaminen ja hyökkäyksessä kansainvälisen tason viimeistelyt jäivät, erityisesti neljännellä jaksolla, vaillinaisiksi, päävalmentaja Ville Neva kertoi.

– Uskon, että tästä kamppailusta tulee sekä tämän vuoden maajoukkueohjelmalle 16-vuotiaissa pojissa että monelle pelaajalle todella opettavainen peli. Arvostetaan niitä opetuksia ja jatketaan kehittymisen tiellä.

Suomelta peräti seitsemän pelaajaa ylitti kaksinumeroiset pistelukemat: Vartiainen (19/2/4 riistoa), Lauri Kallio (13/0), Miro Little (12/5/3 syöttöä), Eeli Savioja (12/3/4 riistoa), Eino Pällijeff (11/11/3 syöttöä), Gezim Bajrami (11/4) ja Mikael Parpala (10/5).

Turnauksessa jo kolme jatkoaikaa pelannut Suomi saa vastaansa lauantaina Ruotsin.

– Toistaiseksi olen tottunut siihen, että koripallopeli kestää useimmin 40 minuuttia. Nämä pojat ovat olleet valmiina jo 15 minuutin ekstrahommiin kahdessa pelissä. Sille on hyvä rakentaa!