Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Susi Training Centerissä Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue säilyi voittamattomana ja varmisti PM-kisojen voiton nitistämällä Ruotsin 69-57 (30-32). 16-vuotiaat tytöt taas hävisivät tiukkojen vaiheiden jälkeen Ruotsille 68-73 (33-30).

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sai paiskia töitä oikein olan takaa, kun Ruotsi pysyi keulilla valtaosan ottelussa. Vasta päätösneljänneksellä kurssi heilahti Sudenpentujen suuntaan.

Viiden pisteen takaa-ajoasemassa Janette Aarnio ja Awak Kuier ottivat Suomen reppuselkäänsä. Aarnio puolusti kuin terrieri ja seilaili läpi kentän lay-upeihin. Kuier ajoi molemmille käsilleen ilmaviin viimeistelyihin, joita estämään ruotsalaisen ponnistusvoima ei riittänyt.

Vielä vajaa kolme minuuttia ennen loppusummeria Ruotsi oli iskuetäisyydellä viiden pisteen päässä 62-57, mutta pallo pomppi onnekkaasti Suomelle ja Silja Viita pääsi nostamaan korin alta eron seitsemään. Viimeiset niitit ruotsalaisten arkkuun löi parivaljakko Kuier ja Aarnio.

– Saimme tästä pelistä juuri sen mitä haluttiinkin eli tiukka vääntö. Meidän heikkoudet näkyi selvästi, mutta samalla pääsimme käyttämään meidän vahvuuksiamme. Neljäs jakso oli meiltä yllättävänkin hyvä väsyneenä, ja ehkä parasta puolustusta tässä turnauksessa. Se avasi samalla hyökkäyksen, kun ei tarvinnut pakottaa niin paljon, Suomen päävalmentaja Jussi Laakso kertoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tämä oli myös ensimmäinen peli turnauksessa, jossa tarkoituksenmukaisesti peluutimme tiettyjä pelaajia isoilla minuuteilla.

Kuier (18/17/4 syöttöä) jakoi parketin kuningattaruuden yhdessä Aarnion (16/4/4 syöttöä/4 riistoa). Vaikka kumpikaan ei varsinaisesti esittänyt parastaan ensimmäisellä kolmella neljänneksellä, niin ratkaisuhetkillä molempien henkilökohtaiset suoritukset olivat häikäiseviä.

Onnistujat eivät kuitenkaan jääneet siihen. Ebba Pekonen (10/4) siivitti Sudenpentujen päätösneljänneksen juoksun viimeistelemällä kovasta vauhdista ja virheestä välittämättä. Sanni Tuomisto (10/4) iski korinsa myös tärkeisiin vaiheisiin.

Ruotsin parhaimmistoon kuuluivat Matilda Ekh (22/5) ja Alma Elsnitz (13/3).

Voitolla Suomi varmisti jo päivän ennakkoon Pohjoismaiden mestaruuden.

16-vuotiaissa tytöissä Ruotsi piirun verran parempi

16-vuotiaiden tyttöjen Ruotsin ja Suomen keskinäinen ottelu eteni tasaisesti läpi neljänkymmenen minuutin, mutta hitusen ruotsalaisten hallinnassa.

Päätösneljänneksellä Ruotsi oli karata, mutta reilu kaksi minuuttia ennen loppua Kati Ollilainen viimeisteli ajollaan Suomen viiden päähän 59-64. Ruotsi vastasi nopealla kolmosella toisessa päässä, jonka jälkeen Suomi pääsi vielä kertaalleen viiteen, mutta kellosta loppui aika kesken.

– Hieno matsi, ei siinä mitään. Kun viimeisillä minuuteilla päästään vielä tappelemaan voitosta, niin tämä on pelkästään hyvää kokemusta meille. Tietenkin harmittaa, ettei pystytty ottamaan voittoa, mutta joskus tappiot kasvattavat enemmän. Toivottavasti niin käy nyt, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

Pitkässä juoksussa Suomen kohtaloksi koitui runsaat virheet, joista Ruotsi pääsi heittämään peräti 36 vapaaheittoa (26/36, 72%).

– Olimme jatkuvasti puoli askelta perässä ja huonosti sijoittuneita heidän viimeistelytilanteissa, niin he pääsivät viivalle. Otimme myös liikaa helppoja virheitä, joiden myötä joukkuevirheet täyttyivät jo aikaisin.

Emmi Valtonen (10/2) nosti hienosti tasoaan edellispelistä. Valtosen heittopeli kolmannella jaksolla piti Sudenpennut mukana pelissä ja mahdollisti voitosta taistelun päätösneljänneksellä.

Valtosen lisäksi Suomen pistenaisiin kuului Ollilainen (16/8/3 syöttöä), Emma Lampèn (11/2) sekä Annukka Willstedt (10/2).

Voitolla Pohjoismaiden mestaruuden itselleen ratkaisseelta Ruotsilta erottuivat Vera Söderblom (18/10) ja Sara Berglund (11/3).